Tammikuun lopussa käänsin uuden lehden urallani – jätin taakseni Uudenmaan alueellisen metsäelinkeinon edistämistehtävät Suomen metsäkeskuksessa ja aloitin Metsäteollisuus ry:ssä metsäpolitiikan päällikkönä.

Uuden työn aloitus osui hetkeen, jossa metsäkeskustelu kävi jälleen kiivaana. Viikkoa aikaisemmin Luonnonvarakeskus oli nimittäin julkaissut kasvihuonekaasuinventaarion ennakkotulokset. Tulokset me kaikki tiedämme ja keskustelu kävi jälleen kuumana.  

Oli ilahduttavaa huomata, miten Metsäteollisuus ry:ssä vastataan haastavaan tilanteeseen konkreettisilla ratkaisuilla. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, sillä toimet ovat tuttuja. Metsien elinvoimasta huolehtiminen nopealla uudistamisella, hyvällä siemen- ja taimiaineistolla yhdistettynä oikea-aikaiseen metsänhoitoimenpiteisiin turvaa metsien kasvua ja ennaltaehkäisee metsätuhoja. Kun lisäämme vielä sopivasti sekapuustoisuutta soveltuvilla kohteilla turvaamme metsien elinvoimaa myös tulevaisuudessa.

Uudet työtehtävät tarjoavat minulle useita ajankohtaisia ja tuttuja teemoja. Kevään 2025 aikana ympäristöministeriössä valmistellaan lausunnolle uudistettua alueidenkäyttölakia. Metsien kasvun ja hiilinielujen kannalta alueidenkäytön suunnittelussa merkittävää on, miten alue- ja yhdyskuntarakenteen kehittämisessä huomioidaan metsiin kohdistuvat maankäytön paineet. Metsäkadon hillitseminen tulee olla keskeisessä roolissa alueidenkäyttölain uudistuksessa.

Täydennysrakentamisen korostaminen ja olemassa olevan infrastruktuurin hyödyntäminen ovat myös tärkeitä tekijöitä alueidenkäyttölain uudistuksessa. Niillä vähennetään infrastruktuurin rakentamistarvetta, luonto- ja metsäkatoa sekä edistetään luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ilmastonmuutoksen hillintää.

Metsätalouden vesiensuojelukysymykset löytyvät myös työpöydältäni. Metsäteollisuus ry:ssä on juuri laadittu Metsäammattilaisen pienvesiopas, jonka tarkoitus on tarjota työkaluja ja toimintaohjeistusta metsätalouden vesiensuojeluun, jotta monimuotoisuustekijät sekä eri painotuksilla toimivat metsänomistajat tulisivat huomioiduiksi. Kehitystyö jatkuu jäsenyritystemme kanssa, ja vesiensuojelukysymyksiin on tulossa panostuksia myös jatkossa.

Minulle uudempana teemana, mutta metsäalaa jo pitkään haastaneena asiana, pöydälläni ovat myös kuolinpesiin liittyvät kysymykset. Tämän osalta hallitus on viime aikoina aktivoitunut ja valtionvarainministeriössä on parhaillaan menossa Edesmenneen omaisen asioiden vaivaton hoito -ohjelma. Sen tavoitteena on varmistaa läheisen kuolemaan liittyvien asioiden sujuva hoitaminen. Ohjelmassa on tarkoitus tuottaa uusina palveluina mm. sähköinen perukirja ja kuolinpesän osakasrekisteri.

Uudessa pestissäni sekoittuvat siten mukavalla tavalla uudet ja vanhat kujeet. On ilo lähteä ratkomaan näitä asioita yhdessä kollegoideni kanssa ja rakentamaan metsien hyvän ja monipuolisen käytön sekä omistajuuden tulevaisuutta.