Kaavoitus voi tukea bio- ja kiertotalouden kehitystä
Kaavoitus on yksi kuntapäättäjän merkittävimmistä vaikuttamiskeinoista. Kunnilla on kaavamonopoli, sen avulla kunta voi halutessaan tukea metsiin liittyvän bio- ja kiertotalouden kehitystä sekä edistää aktiivista ja kestävää metsänhoitoa.
Kaavoituksella voidaan luoda elinkeinoelämälle toiminta- ja kehitysedellytyksiä sekä nopeuttaa erilaisten hankkeiden toteutumista. Elinkeinoelämän toimintaedellytykset liittyvät tiiviisti ympäröivään alueidenkäyttöön sekä liikenteen ja teknisen huollon ratkaisujen toimivuuteen.
Metsätalous ja -teollisuus ovat merkittäviä työllistäjiä ja aluetalouksien ylläpitäjiä, joten niiden toimintaedellytysten turvaaminen on tärkeää huomioida kaavoituksessa. Metsätalouden harjoittaminen ei muuta maankäyttöä, joten kaavoituksella ei tule ohjata metsien käyttöä.
Omaisuuden käytölle asetettavien rajoitusten pitää perustua lakiin
Metsien hoitoa ohjataan kestävän metsätalouden periaatteiden mukaisesti useilla keinoilla. Ne perustuvat lainsäädäntöön, vapaaehtoisuuteen, sopimuksenmukaisuuteen ja hyviin käytäntöihin. Metsäluonto on alati muuttuvaa, joten kaavoitus on ohjauskeinona liian jäykkä mekanismi ohjaamaan toimintaa.
Metsiin kohdistuvat kaavamerkinnät voivat tarkoittaa rajoituksia metsänomistajan oman omaisuuden käytölle. Omaisuuden käytölle asetettavien rajoitusten pitää perustua lakiin ja rajoituksista pitää saada sellainen päätös, josta voidaan tarvittaessa valittaa. Lisäksi rajoituksista pitää saada asianmukaiset korvaukset. Käytäntö on osoittanut, että kaavoituksella toteutettava suojelu ja rajoitukset eivät täytä näitä oikeusturvan takeita.
Yhtenäiset kaavamerkinnät parantavat suunnittelua
Kaavoituksen selkeys ja helppo saavutettavuus ovat avainasemassa sekä maanomistajien että muiden toimijoiden kannalta. Yhtenäiset kaavamerkinnät mahdollistavat automaattiset tulkinnat eri järjestelmien välillä. Tämä parantaa suunnittelua, päätöksentekoa sekä toteutusta ja samalla myös virheiden mahdollisuus vähenee.
Puurakentaminen on tehokas keino pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä ja kasvattaa rakennuksiin sitoutuneen hiilen määrää. Kunnilla on mahdollisuus ja myös oikeus kaavoittaa alueita, jotka on varattu pelkästään puurakentamiselle. Tämä on yksi mahdollisuus vähentää uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä ja tukea kestävää kehitystä.
Kaavoituksen ja kuntastrategian lisäksi julkisten rakennushankkeiden ohjauskeinoina ovat maankäyttö- ja tontinluovutussopimukset, hankintastrategia sekä hankintapäätökset. Lisäksi kunnat voivat edistää puurakentamista mm. korttelisuunnitelmien ja kaupunkikuvallisten tavoitteiden avulla.