Tutkimus: Paperipohjainen kertakäyttöpakkaus osoittautui uudelleenkäytettävää pakkausta ympäristöystävällisemmäksi
Tuore elinkaariarviointi (LCA) osoittaa, että paperipohjaisilla kertakäyttöisillä pakkauksilla on pikaruokaravintoloissa merkittäviä ympäristöetuja uudelleenkäytettäviin pakkauksiin verrattuna etenkin hiilidioksidipäästöjen ja vedenkulutuksen osalta. Riippumaton insinööritoimisto Ramboll toteutti tutkimuksen EPPA:n (European Paper Packaging Alliance) toimeksiannosta.
Elinkaariarviointi vertaa paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten ja -astioiden ympäristövaikutuksia vastaaviin uudelleenkäytettäviin vaihtoehtoihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin 24 erilaisen ruoka- ja juomapakkauksen vaikutuksia pikaruokaravintoloissa ympäri Euroopan.
Raportin tulosten mukaan uudelleenkäytettävät astiastot tuottavat 1,8 kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä sekä kuluttavat 2,7 kertaa enemmän vettä ja 2,4 kertaa enemmän fossiilisia raaka-aineita kuin paperipohjaiset kertakäyttöiset astiastot. Tämä johtuu muun muassa siitä, että uudelleenkäytettävien pakkausten pesemiseen, puhdistamiseen ja kuivattamiseen kuluu huomattava määrä vettä ja energiaa.
- Tulos vahvistaa näkemystä siitä, että tietyissä tilanteissa kuitupohjainen kertakäyttöinen tuote voi olla ympäristön kannalta paras valinta. Metsäteollisuuden puupohjaiset tuotteet tarjoavat ratkaisuja globaaleihin ilmasto- ja vesiniukkuushaasteisiin. Tämä tulisi huomioida myös EU-päätöksenteossa, sanoo Metsäteollisuus ry:n ympäristöasiantuntija Aaron Vuola.
Lue lisää aiheesta: