Metsäteollisuus päätti alana asettaa itselleen omat ympäristö- ja vastuullisuustavoitteensa. Omaehtoinen säätely on tuottanut kolmen vuoden aikana selkeästi tulosta.
Vuonna 2013 metsäteollisuusyritykset julkaisivat alan yhteiset ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset vuoteen 2020 mennessä. Kun hallitus parhaillaan pohtii säädösten sujuvoittamista, on metsäteollisuus julkaissut väliraportin siitä, miten alan sitoumuksissa edetään kohti tavoitteita.
Alan omaehtoisilla sitoumuksilla halusimme muun muassa tarjota lainsäädännölle vastapainoa. Toimijat voivat myös omaehtoisesti viedä monia asioita eteenpäin, kuten metsäteollisuuden pitkäjänteinen työ ympäristö- ja vastuullisuusasioissa osoittaa.
Samalla täytyy toki myöntää, että lainsäädännöllä on oma paikkansa. Viranomaisten rajallisia resursseja pitäisi kuitenkin käyttää järkevästi. Kaikkea ei tarvitse säätää, työelämässä jo kliseemäiseksi ilmaisuksi tullutta priorisointia tarvitaan. Säädöksiä sujuvoittamalla säästyisi myös yritysten resursseja. Hallitus on kiitettävästi ryhtynyt talkootöihin, toivottavasti tulosta syntyy jo lähiaikoina. Lupamenettelyjä läheltä seuranneena voin esimerkkinä hallituksen kannatettavista toimista mainita ns. yhden luukun palvelukonseptin selvittämisen.
Sitoumusten tavoitteissa edistytty
Mitä sitten ympäristö- ja vastuullisuussitoumustemme väliraportti kertoo? Voimme iloksemme huomata, että positiivista kehitystä on tapahtunut joka saralla. Tarkastelimme kriittisesti kolmen vuoden aikana tapahtunutta kehitystä. Viidessä sitoumuksessa kymmenestä on tapahtunut merkittävää edistystä. Esimerkiksi metsäteollisuudessa käytetyistä polttoaineista on uusiutuvan energian osuus kasvanut 78 prosentista 84 prosenttiin, käytetystä kuidusta on 85 prosenttia tehty sertifioidusta puuraaka-aineesta ja kaatopaikkajätteen määrä on vähentynyt 35 prosentilla.
Metsäteollisuuden uusilla investoinneilla saadaan ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin. Uusia, innovatiivisia pakkauksia uusiutuvista luonnonvaroista, uutta puurakentamista, lisää uusiutuvaa energiaa, ratkaisuja kiertotalouteen, uusiutuvaa polttoainetta sekä muita biotuotteita mitä moninaisempiin käyttötarkoituksiin.
Muissa sitoumuksissa olemme myös etenemässä kohti vuodelle 2020 asetettuja tavoitteita. Kehitettävää toki löytyy. Lähiaikojen keskeisiä tavoitteita ovat sidosryhmävuoropuhelun kehittäminen sekä toimitusketjujen vastuullisuuden edistäminen. Metsien monimuotoisuuden turvaaminen vaatii edelleen pitkäjänteistä työtä.
Mikäli emme huomaa kehityskohteita riittävästi itse, laaja sidosryhmäverkostomme kertoo yleensä meille omat näkemyksensä kehityskohteista. Muiden mielipiteistä on hyvä ottaa oppia ja saada uutta ajattelua toimintaansa. Eri sidosryhmien näkemys sitoumustemme edistymisestä ei välttämättä olisi samanlainen kuin omamme.
Käy katsomassa raporttia nettisivuiltamme, siinä olevia yrityscaseja ja kerro oma näkemyksesi. Millaisen ”liikennevalorivin” antaisit meille itse?