Uutishuone

Blogit

Voittava joukkue pelaa omilla vahvuuksillaan myös teollisuuspolitiikassa

Talouden kansainvälisen toimintaympäristö on muuttunut voimakkaasti. Valtiovetoinen teollisuuspolitiikka on tehnyt paluun niin Aasiassa, Amerikassa kuin Euroopassa. Suomalaisten yritysten kilpailuasema on sen myötä heikentynyt globaaleilla markkinoilla. Pienelle avotaloudelle, joka taistelee kasvavan julkisen velkataakan kanssa, armoton kilpailu kasvusta, osaajista ja investoinneista on liki ylitsekäymätön haaste.

Fakta on, ettei meillä ole edellytyksiä osallistua avokätiseen valtiontukikilpailuun. Samalla kuitenkin tarvitsemme kasvua ja investointeja. Pelkästään leikkaamalla ja verottamalla emme ikinä saa julkista taloutta kuntoon. On siis pelattava omilla vahvuuksillamme.

Orpon hallitus hakee parhaillaan aktiivisesti keinoja uupuvan talouskasvun vauhdittamiseksi Suomessa. Osana hallituksen ohjelmaa, työ- ja elinkeinoministeriö on laatinut elinkeinoelämän kanssa pitkäjänteisen strategian tavoitteenaan turvata teollisten työpaikkojen säilyminen Suomessa sekä vauhdittaakseen kasvua. Strategia kokoaa yhteen Suomen teollisuuden uudistumisen ja kasvun suuntaviivat ja antaa kokonaiskuvan hallituksen teollisuuspolitiikan painopisteistä. Samanaikaisesti se tarkastelee joitakin Suomen kannalta keskeisiä EU:n teollisuuspolitiikkaan liittyviä aloitteita ja kytkee ne kansalliseen teollisuuspolitiikkaan.

Tuore strategia sisältää myös metsäteollisuudelle keskeisiä asioita. Samalla kun Suomi tarvitsee uusia innovaatioita, on tärkeää huomioida jo olemassa olevan teollisuuden toiminta- ja kehitysedellytykset. Iso osa innovaatioista nimittäin syntyy jo olemassa olevan teollisuusekosysteeminen sisällä. Strategia sisältääkin vientiteollisuudelle olennaiset kokonaisuudet, kuten toimintaympäristön kustannuskilpailukyvyn, investointimyönteisyyden sekä keskeisten tuotantotekijöiden saatavuuden turvaamisen.

Osana kokonaisstrategiaa laadittu logistiikkaosuus sisältää niin ikään paljon toimialalle tärkeitä toimenpidesuosituksia, kuten kansainvälinen saavutettavuus, raaka-aineen kuljettamisen edellytysten parantaminen sekä logistiikan kilpailukyvystä huolehtiminen.

Ilahduttavaa on sekin, että strategia huomioi EU-tasolla metsäteollisuudelle keskeisiä päämääriä. Suomen EU-avaintavoitteita peilaten strategiassa nostetaan esille biotalouden mahdollisuudet ja ratkaisut osana EU:n kilpailukykyä ja resilienssiä. Samaten strategiassa korostetaan, että Suomen on hyödyttävä EU:n yhteisistä infrastruktuurihankkeista ja unionin on myös huomioitava Suomen logistiset erityispiirteet.

Asetetut tavoitteet ovat vaikuttavia. Teollisuuspoliittisen strategian toimintaympäristöanalyysiä ja toimenpidelinjauksia hyödynnetään keväällä hallituksen puoliväliriihessä. Virkamiesten ansiokkaan työn jalkauttamiseksi tarvitaan nyt – kenties kipeämmin kuin koskaan – teollisuuden toiminta- ja kilpailuedellytyksiä edistäviä poliittisia päätöksiä.

Suomen investointiympäristön kilpailukykyä on myös vahvistettava ennakoitavalla sääntelyllä ja riittävillä kannustimilla. Lisäksi julkista ja yksityistä rahoitusta on käytettävä tehokkaammin elinkeinoelämän tarpeisiin talouskasvun mahdollistamiseksi.

Haluatko keskustella metsäteollisuuden kilpailukykynäkökulmista lisää? Ota yhteyttä tai nykäise hihasta, kun nähdään.

Euroopan unioniInvestoinnitKansainvälinen kauppaKauppapolitiikkaTalouspolitiikkaTeollisuuspolitiikka

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Emil Lemström
Asiantuntija, talouspolitiikka ja metsäekonomia

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Artikkelit
Yhdistyksen hallitukseen kuuluu vähintään 23 ja enintään 33 jäsentä, jotka valitaan vuosittain syyskokouksessa seuraavaksi kalente…
Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Blogit
Metsäsektori ei lepää laakereillaan vaan panostaa tutkimukseen ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Uutiset
Afryn tekemä, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä.
Uutiset

Metsäteollisuuden kaikkien keskeisten tuoteryhmien tuotantomäärät kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Paperin tuotanto kasvoi alkuvuonna 3,7 prosenttia. Paperia

Blogit
EU:lla on nyt tilaisuus vahvistaa metsäsektorin merkitystä siirryttäessä kohti kestävämpää tulevaisuutta.