Uutishuone

Artikkelit

Yksityismetsien puukauppa

Suomessa tehdään vuosittain yli 100 000 puukauppaa. Metsäteollisuus ry julkaisee viikoittain tilastoa jäsenyritystensä ostomääristä yksityismetsistä sekä kantohinnat hakkutavoittain ja puutavaralajeittain.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat vuonna 2019 puuta yksityisiltä metsänomistajilta yli 30 miljoonaa kuutiota. Valtaosa puukaupoista on pystykauppoja, joissa myyjä luovuttaa ostajalle hakkuuoikeuden tiettyyn puumäärään tai rajattuihin hakkuualueisiin.

Pystykaupassa yritys huolehtii puun korjuusta ja kuljetuksesta. Puun ostaja maksaa metsänomistajalle pystykaupasta kantohinnan.

Hankintakaupassa puun myyjä huolehtii hakkuusta ja puutavaran kuljetuksesta metsästä kaukokuljetukseen soveltuvan tien varteen. Myyjälle maksetaan kaupasta hankintahinta.

Puun hintaan vaikuttavat monet eri tekijät

Metsänomistajalle maksettavaan kantohintaan vaikuttavat:

  • Puusta valmistettujen tuotteiden markkinatilanne
  • Puulaji, puuston koko ja laatu (tukki/kuitu)
  • Hakkuutapa (uudistushakkuu/harvennus/ensiharvennus)
  • Korjattavan puuston määrä (kuutiota/ha)
  • Leimikon koko (kuutiomäärä ja pinta-ala)
  • Leimikon korjuukelpoisuus – maasto ja tiestö (talvi/kesä/kelirikko)
  • Metsä- ja kaukokuljetusmatkat

Esimerkiksi harvennushakkuut ovat uudistushakkuita huomattavasti työläämpiä ja korjuukustannukset nousevat niissä korkeammiksi. Uudistettavilta alueilta saadaan selvästi enemmän puuta kuin harvennuksissa, keskimäärin 200 kuutiota hehtaarilta ja se on kooltaan järeämpää. Ensiharvennuskohteissa puuta kertyy yleensä alle 50 kuutiota hehtaarilta ja pääosin kuitupuuta.

Keskimäärin puolet leimikoista on korjattavissa vain talvella. Kesä- ja varsinkin kelirikkoajan korjuukohteille on koko ajan kysyntää. Talvileimikoiden korjuuaika on erityisesti Etelä-Suomessa lyhyt, ja kelirikkoaikana korjuu ei maaston ja tiestön huonon kunnon takia ole lainkaan mahdollista. Tämä vaikuttaa puun hinnoitteluun.

Puun myyntitulo on pääomatuloa

Puun myyntitulo on metsänomistajalle pääomatuloa, josta voi tehdä vähennyksiä. Myyntituloista saa vähentää joka vuosi mm. puun myyntiin ja metsänhoitoon liittyvät kustannukset.

Vuonna 2019 pääomatulon veroprosentti on 30 ja yli 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 %. Lopullinen veroprosentti jää käytännössä vähennysten jälkeen alemmaksi. Puun ostajan tekemässä ennakonpidätyksessä on jo ennakoitu vähennysten vaikutusta, pystykaupoissa ennakonpidätysprosentti on 19 ja hankintakaupoissa 13. Lopullisessa verotuksessa metsänomistaja saa osan ennakosta palautuksena tai joutuu maksamaan lisää riippuen toteutuneista metsätalouden menoista.

Tilasto: puukauppa Suomessa
Metsien hoito ja käyttöPuunhankinta

Jaa julkaisu:

Uutishuone

Lisää aiheesta

Tilastot
Valtaosa metsäteollisuuden tarvitsemasta puusta ostetaan kotimaasta. Sitä on täydennetty tuontipuulla.
Tilastot
Suomen metsien kasvu ylittää vuotuisen puustonpoistuman, joten metsävaramme karttuvat kaiken aikaa.
Tilastot
Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.
Blogit
Alueidenkäyttölain uudistus on tehtävä huolella, jotta epäselviltä tilanteilta vältytään.
Uutiset
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-maaliskuussa puuta yksityismetsistä 8,1 miljoonaa kuutiota. Määrä on kasvanut yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.
Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.