Uutishuone

Uutiset

Ennallistamistoimissa tärkeää yhdistää luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja metsäteollisuuden puunhankinta

Tänään EU:n jäsenmaiden ympäristöneuvoston hyväksymän ennallistamisasetuksen vaikutukset ovat Suomelle merkittävät. Asetus tarkoittaa laaja-alaista metsien ja soiden ennallistamista. Luonnon monimuotoisuuden edistäminen eri keinoin on metsäteollisuudelle tärkeää. Asetuksen kansallisessa toimeenpanossa on huomioitava luonnon monimuotoisuuden ja sopeutumiskyvyn parantamisen ohella myös metsäteollisuuden puun saatavuus ja kilpailukyky.

Euroopan parlamentin ja jäsenvaltioiden nyt hyväksymässä asetuksessa säädetään muun muassa EU-tasoisista ja jäsenvaltiokohtaisista luontotyyppejä ja elinympäristöjä koskevista ennallistamistavoitteista, luontotyyppien palauttamisvelvoitteesta sekä metsäekosysteemien tilan parantamisesta. Asetus astuu voimaan heinä-elokuussa, minkä jälkeen jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa valmistella kansalliset ennallistamissuunnitelmat.

Kansalliset ennallistamissuunnitelmat ovat asetuksen keskeinen toimeenpanon väline. Metsäteollisuus pitää tärkeänä, että teollisuus osallistetaan tiiviisti asetuksen toimeenpanoon ja ennallistamissuunnitelman laadintaan.

– Hyvinvoivat metsät ovat metsäteollisuuden toiminnan perusta. Teemme paljon käytännön työtä metsäluonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi, joten meillä on paljon annettavaa asetuksen toimeenpanoon, toteaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.

– Ennallistamista ja toimien kohdentamista on tarkasteltava myös metsien kasvun ja puun saatavuuden näkökulmasta. Suomen on hyödynnettävä asetuksen mahdollistamat joustot, kuten ennallistamisen kohdentaminen Natura 2000 -alueille, hän jatkaa.

Monimuotoisuustiekartasta apua arjen työhön

Viime syksynä julkaistu puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuustiekartta antaa paljon työkaluja ennallistamistoimiin, kuten lehtojen tilan parantamiseen sekä laho- ja säästöpuumäärien lisäämiseen. Lisäksi tiekartta ohjaa puulajisuhteiden monipuolistamiseen.

– Tutkimukset osoittavat, että luontotyyppien tilan parantamista voidaan tehdä osana metsien talouskäyttöä, eikä ennallistamista tule tulkita pelkästään suojeluksi ja käytön ulkopuolelle jättämiseksi, Niemi muistuttaa.

Tutustu puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuustiekarttaan täällä.

Metsien hoito ja käyttöEuroopan unioniLuontoLuonto ja ympäristöMonimuotoisuusPuunhankinta

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Karoliina Niemi
Metsäjohtaja

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Suomalainen metsäala tekee paljon vapaaehtoisia toimia, joiden tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja kääntää metsälajien uhanalaistumiskehitys laskuun.
Tilastot
Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.
Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Blogit
Metsäsektori ei lepää laakereillaan vaan panostaa tutkimukseen ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Uutiset
Afryn tekemä, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä.
Blogit
EU:lla on nyt tilaisuus vahvistaa metsäsektorin merkitystä siirryttäessä kohti kestävämpää tulevaisuutta.