Tuore elinkaariarviointi (LCA) osoittaa, että paperipohjaisilla kertakäyttöisillä pakkauksilla on pikaruokaravintoloissa merkittäviä ympäristöetuja uudelleenkäytettäviin pakkauksiin verrattuna etenkin hiilidioksidipäästöjen ja vedenkulutuksen osalta. Riippumaton insinööritoimisto Ramboll toteutti tutkimuksen EPPA:n (European Paper Packaging Alliance) toimeksiannosta.
Elinkaariarviointi vertaa paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten ja -astioiden ympäristövaikutuksia vastaaviin uudelleenkäytettäviin vaihtoehtoihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin 24 erilaisen ruoka- ja juomapakkauksen vaikutuksia pikaruokaravintoloissa ympäri Euroopan.
Raportin tulosten mukaan uudelleenkäytettävät astiastot tuottavat 1,8 kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä sekä kuluttavat 2,7 kertaa enemmän vettä ja 2,4 kertaa enemmän fossiilisia raaka-aineita kuin paperipohjaiset kertakäyttöiset astiastot. Tämä johtuu muun muassa siitä, että uudelleenkäytettävien pakkausten pesemiseen, puhdistamiseen ja kuivattamiseen kuluu huomattava määrä vettä ja energiaa.
– Tulos vahvistaa näkemystä siitä, että tietyissä tilanteissa kuitupohjainen kertakäyttöinen tuote voi olla ympäristön kannalta paras valinta. Metsäteollisuuden puupohjaiset tuotteet tarjoavat ratkaisuja globaaleihin ilmasto- ja vesiniukkuushaasteisiin. Tämä tulisi huomioida myös EU-päätöksenteossa, sanoo Metsäteollisuus ry:n ympäristöasiantuntija Aaron Vuola.
Lue lisää aiheesta: