Uutishuone

Blogit

Sekä avohakkuilla että jatkuvalla kasvatuksella on metsissä paikkansa

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua eri metsänkäsittelymenetelmistä, erityisesti avohakkuisiin perustuvasta tasaikäisrakenteisesta metsänkasvatuksesta ja jatkuvasta kasvatuksesta. Kahta menetelmää on jo pitkään asetettu vastakkain julkisessa metsäkeskustelussa. Tutkimus ei anna perusteita vastakkainasettelulle.

Eri metsäkohteilla toimivat erilaiset metsänkasvatusmenetelmät, ja jokaiseen metsikköön tulisikin valita parhaiten soveltuva menetelmä. Menetelmän valintaan vaikuttavat muun muassa kasvupaikka, puusto sekä tietenkin maanomistajan tavoitteet. Erityisen tärkeää on, että menetelmästä riippumatta metsä uudistuu ja uusi puusukupolvi kehittyy hakkuun jälkeen. Jos kehitys viivästyy, kärsivät sekä ilmasto ja luonnon monimuotoisuus että taloudelliset tuotto-odotukset. Juuri tähän liittyvät jatkuvan kasvatuksen suurimmat epävarmuudet, ja niihin ei lyhytkestoisilla kenttäkokeilla tai mallinnuksella löydetä ratkaisua.

Tasaikäisrakenteinen metsänkasvatus antaa mahdollisuuden parantaa tulevan puusukupolven kasvua ja laatua sekä sopeutumista muuttuvaan ilmastoon. Sen mahdollistaa metsänjalostus, jota Suomessa on harjoitettu useiden vuosikymmenten ajan. Jatkuvassa kasvatuksessa tämä puuston ja ilmaston kannalta merkittävä hyöty jää saamatta.

Metsäsektorilla tehdään paljon toimia luonnon monimuotoisuuden eteen. Käytännössä toimet ovat yhdistelmä talousmetsissä päivittäin tehtävää luonnonhoitoa ja arvokkaiden kohteiden suojelua. Metsälajien uhanalaisuuden tärkein syy on vanhojen metsien ja lahopuun vähäinen määrä – ei yksittäinen metsänkasvatustapa. Eri lajit hyötyvät eri-ikäisistä ja eri tavoin käsitellyistä metsistä. Hakkuutavasta riippumatta monimuotoisuudelle tärkeää on se, että käsitellylle alalle jätetään muu muassa säästöpuita ja lahopuuta. Luonnonhoidosta on huolehdittava yhtä lailla kaikkien hakkuutapojen yhteydessä.

Metsien taloudellinen, ekologinen ja sosiaalinen kestävyys voidaan yhdistää osana metsien hoitoa ja käyttöä. Siinä sekä avohakkuilla että jatkuvalla kasvatuksella on paikkansa. Käytetään siis koko metsänkäsittelymenetelmien kirjoa oikeilla kohteilla ja tehdään metsänhoitotoimet oikeaan aikaan. Siten saadaan paras lopputulos.

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 20.11.2020

Metsien hoito ja käyttö

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Karoliina Niemi
Metsäjohtaja

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Tilastot
Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.
Lausunnot
Lausunto metsätalouden tulosperusteiset tuet -työryhmän muistiosta
Blogit
Mika Salmen uudessa pestissä sekoittuvat mukavalla tavalla uudet ja vanhat kujeet.
Lausunnot
Luonnos HE esitykseksi biopolttoaineiden, bionesteiden ja biomassapolttoaineista annetun lain muuttamisesta ja uusiutuvien polttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetun lain 7§ 7
Lausunnot
Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan varautumissuunnitelma metsätuhoihin