Uutishuone

Blogit

Rakennus- ja purkujäte – haasteita vai haluttua tavaraa?

EU:n jätedirektiivin kansallinen toimeenpano tämän vuosikymmenen alussa on ollut nopea, mutta raskas projekti. Jätelain kokonaisuudistuksella oli kunnianhimoinen tavoite ajanmukaistaa jätealan lainsäädäntö vastaamaan EU:n jäte- ja ympäristölainsäädäntöä. Uudistus poiki yllättävän paljon hommaa sekä lainsäätäjälle että toiminnanharjoittajille.

Rakennus- ja purkujäte muodostaa melkoisen siivun Suomen vuosittain tuottamasta jätekakusta. Talorakennustoiminnassa syntyy vuosittain noin 2 miljoonaa tonnia jätettä, josta yli 40 prosenttia on puujätettä. Onko puujätteen kierrättäminen haaste vai voisiko puujätteestä saada haluttua tavaraa?

Jätelaki velvoittaa jätteenhaltijaa noudattamaan kaikessa toiminnassaan etusijajärjestystä. Etusijajärjestys tarkoittaa jätteidenkäsittelyn hierarkiaa, jossa jätteiden synnyn vähentäminen on ensisijainen tavoite, kaatopaikkasijoittaminen vältettävin.

Remontoijat voivat huokaista helpotuksesta, sillä etusijajärjestyksen noudattaminen velvoittaa vain toiminnanharjoittajilla. Periaate on kuitenkin kaikille sama, jätehierarkia on olemassa ja sitä tulee noudattaa.

Rakentajan huomioitava jätteenlajittelun vaatimukset

Uusi jätelainsäädäntö asettaa haasteita rakennus- ja purkujätteenkäsittelylle. Haasteet eivät rajoitu jätteisiin vaan keskustelu kääntyy hyvin nopeasti rakennusmateriaaleihin: mitkä rakennusmateriaalit ovat kierrätettäviä?

Omatoimirakentaja huomaa jätteen lajittelun lompakossaan: jätteidenkäsittelylaitosten vastaanottohinnat ovat huomattavasti suuremmat sekalaisen rakennus- ja purkujätteen kuin lajiteltujen jätteiden kohdalla.

Siskoni uuden kodin työmaalla tuli jätteenlajittelu testattua käytännössä. Työmaalla purkujätteelle pyrittiin löytämään hyötykäyttökohteet paikan päällä ja vanha olohuoneen laminaatti sai uuden elämän harrastushuoneessa. Myös pilkkomalla purettu ja hyötykäyttökelvoton puhdaspuu varastoitiin polttopuiksi talven varalle. Viimeiseksi jäte lastattiin rakennussekajätteeksi peräkärryyn ja kuljetettiin asianmukaisesti jätteenkäsittelylaitokselle.

Mikä on siis pohdinnan lopputulos? Jäte on materiaalia ja raaka-ainetta, jota ei kannata heittää hukkaan. Oli kyse sitten elinkeinoharjoittajan tai yksittäisen henkilön toiminnasta, meidän tulisi pyrkiä kokonaisuuden kannalta järkevimpään, ympäristöllisesti ja taloudellisesti edullisimpaan jätteidenkäsittelyvaihtoehtoon.

Rakennusmateriaalina puu on yliveto. Käytetylle laudalle löytää työmaalla nopeasti uuden käyttökohteen ja viimetingassa laudanpätkän voi heittää pienremontoijan takkaan kotia lämmittämään. Kierrätys ja käytettävyys yhdistyvät.

Tietoa meistä

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Metsäteollisuus ry
Forestindustries

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Artikkelit
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset huomioivat linnuston metsänkäsittelyssä kattavasti. Yritykset noudattavat laajasti Metsänkäsittely ja linnusto -oppaan ohjeita ja suosituksia.
Blogit
Komissio on nostanut kilpailukyvyn, turvallisuuden, omavaraisuuden sekä kestävän vaurauden korkealle EU:n agendalla.
Julkaisut

Olemme koonneet julkaisuun tietoa, mitä jokaisen kuntavaaliehdokkaan olisi hyvä tietää metsistä ja metsäteollisuudesta. Voit hyödyntää materiaalia vapaasti ja tarvittaessa kysyä

Uutiset
Suomelle tärkeänä vientialana myös metsäteollisuus kohtaa haasteita mahdollisten tullien myötä.
Uutiset
Tarjoamme mielenkiintoisia työtehtäviä viestinnän parissa. Työn aloitus huhtikuussa.