Puun uusiutuvuuden ei tulisi olla mielipideasia
Euroopan parlamentti äänestää huomenna keskiviikkona 14.9. kannastaan uusiutuvan energian direktiiviin. Äänestyksen pohjalta parlamentti lähtee kolmikantaneuvotteluihin neuvoston ja komission kanssa.
Uusiutuvan energian direktiivin tavoitteena on edistää uusiutuvan energian käyttöä, mutta äänestyksellä on merkitystä laajemmin metsäteollisuudelle.
Metsäteollisuus näkee biomassan arvon koko Euroopan taloudelle pitkälle eurooppalaisittain omavaraisena luonnonvarana. Näin ajattelevat tässä asiassa myös sekä alkuperäisen esityksen tehnyt komissio että jäsenvaltioista koostuva neuvosto.
Osa Euroopan parlamentin jäsenistä vetää kuitenkin aivan toiseen suuntaan. Parlamentin äänestyksen pohjana on ympäristövaliokunnan esitys, jonka mukaan suoraan metsästä saatava metsäbiomassa, kuten pienpuu, latvukset ja oksat, ei olisi uusiutuvaa eikä siten sisällytettävissä jäsenvaltion uusiutuvan energian tavoitteeseen.
Parlamentti on siis linjaamassa, että puuta ei jatkossa enää energiakäytössä luettaisi kaikilta osin uusiutuvaksi. Asetelmaksi on muodostunut tilanne, jossa monet europarlamentaarikot joutuvat valitsemaan huonoksi koettujen esitysten välillä. Tilannetta on vaikea ymmärtää luonnontieteeseen nähden. Puun uusiutuvuuden ei pitäisi olla mielipide- tai äänestysasia vaan maailmanlaajuisesti tunnistettu fakta.
Tulevassa äänestyksessä nähdään, miten parlamentti suhtautuu omien eurooppalaisten luonnonvarojen edistämiseen akuutissa energia- ja taloustilanteessa. Omavaraisuuden tulisi olla päivän sana, mutta onko se sitä?
Fossiilitalouden tilalle tarvitaan uusiutuvasta puusta valmistettuja tuotteita, mutta puun uusiutuvuuden kyseenalaistaminen sotii tätä vastaan. Käy Euroopan parlamentin täysistunnon äänestyksessä miten tahansa, neuvostolle ja komissiolle jää iso työ palauttaa keskustelu ruotuun ja nostaa keskustelun ytimeen EU:n energia- ja raaka-aineomavaraisuus.