Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten tammi-elokuun puun ostomäärä yksityismetsistä oli 20,1 miljoonaa kuutiota, mikä on neljä prosenttia vähemmän kuin viiden edellisen vuoden vastaavan ajan keskiarvo.

Kuitupuun ostomäärä, 11,4 miljoonaa kuutiota, oli neljä prosenttia enemmän kuin viiden edellisen vuoden tammi-elokuussa. Tukkien ostomäärä oli 7,9 miljoonaa kuutiota, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin viiden edellisen vuoden vastaavana aikana.

Kantohinnat pysyivät vakaina

Kuusitukin ja kuusikuitupuun keskikantohinnat nousivat yhden prosentin heinäkuusta. Muiden puutavaralajien keskikantohinnat pysyivät heinäkuun lukemissa.

Elokuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 56 euroa kuutiolta ja kuusitukista 60 euroa kuutiolta, mutta hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 37 ja 63 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 44 euroa kuutiolta ja vaihteli 32 ja 50 euron välillä. Kuitupuiden keskikantohinta oli 17–20 euroa kuutiolta ja hinta vaihteli 11 ja 23 euron välillä.

Kantohintojen vaihteluun on useita syitä. Hintatasoon vaikuttavat muun muassa hakkuutapa, korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta ja -olosuhteet. Tämän vuoksi puun hinta saattaa vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä metsäkohteilla.

Syksyllä puukaupalle on hyvät edellytykset

Puukaupan odotetaan vilkastuvan syksyn edetessä. Yksityiset metsänomistajat ovat avainasemassa suomalaisen metsäteollisuuden puuhuollon turvaajina. Kestävä, suunnitelmallinen ja aktiivinen metsänhoito tuo metsänomistajalle parhaan tuoton ja samalla antaa edellytykset teollisuuden puuhuollon onnistumiselle. On tärkeää, että poliittiset päätökset kannustavat metsien aktiiviseen hoitoon ja hakkuumahdollisuuksien hyödyntämiseen. Tästä hyötyy koko kansantalous.

Lisätietoja antavat:

Karoliina Niemi, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry, puh. 050 567 9093Anu Islander, metsäasiantuntija, Metsäteollisuus ry, puh. 040 729 3678