Uutishuone

Blogit

PEFC luo Suomeen kestävän biotalouden perustan

Uusi Suomen PEFC-metsänhoitostandardi on monella tapaa merkityksellinen. PEFC varmistaa modernin metsätalouden käytännöt ja tehokkaan puuntuotannon. Samalla se on Suomen suurin ympäristöliike, jossa sadat tuhannet metsänomistajat sitoutuvat ympäristönsuojeluun enemmän kuin laki vaatii.

Metsänhoidon standardeja päivitetään määräajoin vastaamaan vallitsevan toimintaympäristön vaatimuksia. Kertynyt kokemus ja tuorein tutkimus halutaan metsätalouden käytäntöihin – metsänomistajan, metsien, ympäristön ja talouden parhaaksi. Tämä on ollut tavoite myös pian valmistuvassa Suomen PEFC-standardin päivitysprosessissa. Prosessi on ollut avoin kaikille metsä- ja biotalouden kehittämisestä ja ympäristösuojelusta kiinnostuneille.

PEFC-päivityksen lähtökohtana on ollut maailmanluokan metsänhoidon ja ympäristöalan tutkimus ja käytännön osaaminen. Maamme metsä- ja luonnonvaratiedot ovat kansainvälistä huippuluokkaa. Vaikka maamme metsä- ja ympäristölainsäädäntö on varsin edistyksellinen, yli puolet uuden standardin kriteereistä tulee käsittämään lainsäädäntöä tiukempia vaatimuksia.

Samalla kun PEFC-metsät kasvavat yhä paremmin, niiden arvokkaat luontokohteet on suojeltu, ja metsiin syntyy koko ajan lisää luonnon monimuotoisuudelle arvokkaita piirteitä, kuten lahopuuta. Vesiensuojelu ja monipuolisen käytön edistäminen ovat tärkeitä niin ikään. Muuttuvat käytännöt ilmentyvät metsissä pikkuhiljaa. On kuitenkin rohkaisevaa havaita positiivisia muutoksia jo nyt, kun metsien sertifiointi on ollut käytössä 1990-luvulta lähtien.

Metsien sertifiointi on ylivertainen keino edistää ja toteuttaa kestävää metsätaloutta. Koska maailman metsistä vain kymmenesosa on sertifioitu, on kansainvälisesti tarkasteltuna sertifioinnin lisääminen erittäin tärkeää. Suomen metsäteollisuus on sitoutunut tavoitteeseen, jossa 80 % teollisuuden käyttämästä puusta on sertifioitua vuoteen 2020 mennessä. Käytännössä lähes kaikki suomalainen puu on sertifioitua, koska valtaosa suomalaisista metsänomistajista on jo sitoutunut PEFC-sertifioinnin asettamiin vaatimuksiin.

PEFC:n voima syntyy metsänomistajien ja metsäalan toimijoiden hyvin kattavasta sitoutumisesta, vapaaehtoisuudesta, eri osapuolten yhteistyöstä, korkeasta ammattitaidosta ja pyrkimyksestä metsä- ja ympäristölakeja vaativampiin käytäntöihin jatkuvan parantamisen hengessä. Tällaisilla asetelmilla on merkitystä, kun haemme yhteistä ponnahduslautaa kestävään biotalouteen uudessa toimintakulttuurissa.

Tietoa meistä

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Metsäteollisuus ry
Forestindustries

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Tilastot
Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.
Uutiset
Ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.
Uutiset
Suomalainen metsäala tekee paljon vapaaehtoisia toimia, joiden tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja kääntää metsälajien uhanalaistumiskehitys laskuun.
Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Blogit
Metsäsektori ei lepää laakereillaan vaan panostaa tutkimukseen ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Uutiset
Afryn tekemä, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä.