Parempi investointiympäristö metsäisiä markkinoita kehittämällä
Jokainen maa maailmassa haluaa verotuloja ja hyvinvointia tuottavan tulevaisuuden teollisuustuotannon sijoittuvan oman maan rajojensa sisään. Metsäteollisuuden tulevaisuuden menestys perustuu yksinkertaisimmillaan uusiutuvan puuraaka-aineen kestävään käyttöön, mikä yhdistettynä kuluttajien ympäristötietoisuuden kasvuun on lyömätön yhdistelmä. Suomenkin on hyvä oivaltaa kokonaisuus: metsäteollisuudella on suotuisa tulevaisuus mutta Suomen rooli alan menestyksessä riippuu Suomesta itsestään.
Investoinnit syntyvät suotuisten edellytysten kautta. Metsäteollisuustuotteiden markkinat ovat globaalit ja teollisuustuotanto sijoittuu maailmassa suotuisimpaan toimintaympäristöön. Suomen tulee siis varmistaa toimintaympäristönsä kilpailukyky. Meillä on paljon vahvuuksia. Toimintaympäristömme kilpailukykyä rasittaviin heikkouksiin tulee puolestaan viipymättä tarttua.
Teollisuuden näkökulmasta investointiympäristön houkuttelevuus, eli kilpailukyky, kiteytyy kestävään raaka-aineen saantiin kilpailukykyisin kustannuksin ja tasaisena virtana. Eräs keskeisimmistä kehityskohteista onkin puumarkkinoiden sekä sitä tukevien metsäpalvelumarkkinoiden toiminta. Puumarkkinat muodostavat suomalaisen metsäteollisuuden raaka-ainehankinnan selkärangan. Metsäpalvelut puolestaan varmistavat puuhuollon ja metsätalouden kestävyyden.
Tällä hetkellä puukaupan viikkovolyymit ja markkinahinnat seilaavat hyvin ennakoimattomasti ja vaihteluväli on suuri, samoin puumarkkinoiden sopeutuminen lopputuotemarkkinoiden muutoksiin kestää tuskallisen kauan. Raaka-ainekysymykset ovat kaikilla teollisuudenaloilla kriittisiä tekijöitä. Ongelmat raaka-aineen saatavuudessa nostavat investointikynnystä.
Markkinoiden toiminnassa on Suomessa paljon positiivista kehityspotentiaalia. Hyvänä esimerkkinä on hiljattain päivitetty metsätietolaki, joka antaa kaikille toimijoille paremman mahdollisuuden hyödyntää metsävaratietoa puukaupassa ja metsäpalveluiden tarjonnassa. Parhaillaan uudistettavan metsälain tulee samoin tukea markkinoiden toimintaa. Tasapuolinen markkina-asema tulee aikaansaada keskenään kilpaileville toimijoille sekä puukaupassa että metsäpalveluissa niin, että kaikilla toimijoilla on samanlaiset oikeudet ja mahdollisuudet.
Myös markkinainformaation hyödyntämistä ja kaupankäyntitapoja on mahdollista parantaa. Puukaupan ja metsäpalveluiden markkinat on mahdollista siirtää tietoverkkoihin siten, että siihen olisi linkitettynä olemassa oleva metsävaratieto. Valtakunnallisessa sähköisessä puukauppa- ja metsäpalvelufoorumissa kysyntä ja tarjonta kohtaisivat reaaliaikaisesti ja hinta määräytyisi kilpailun kautta. Reilu kilpailu näkyisi laadukkaampina ja kustannustehokkaampina palveluina ja saisi myös palveluiden tuottajat kehittämään toimintojaan.
Yksi keskeinen markkinoiden toimintaa tehostava tekijä on nykyistä ammattimaisempi metsänomistus. Sen tulisi konkretisoitua suurempina tilakokoina, aktiivisempana metsätaloutena sekä heijastua toiminnan tehokkuutena ja markkinoiden heilahteluja vakauttavana tekijänä.
Metsäisiä markkinoita voidaan kehittää sellaisilla tavoilla, että kaikki osapuolet hyötyvät. Positiivisena kierteenä paranevat suomalainen investointiympäristö sekä kysyntä suomalaiselle puulle tulevaisuudessakin. Asiat paranevat tiiviillä yhteistyöllä ja positiivisella, kokonaisuudet hahmottavalla mielellä.