Tuore Nuorten metsäbarometri 2025 tuo esiin ilahduttavia kehityssuuntia metsien koetusta tärkeydestä ja alan kiinnostavuudesta. Barometri nostaa esiin myös huolestuttavia havaintoja nuorten heikoista metsätiedosta.
Kolmen vuoden välein julkaistava Nuorten metsäbarometri tarkastelee 15–25-vuotiaiden suomalaisten metsäsuhdetta sekä metsien käyttöön ja metsä- ja puualaan liittyviä mielikuvia. Vuoden 2025 barometrin on tehnyt Taloustutkimus Suomen Metsäyhdistyksen tilauksesta.
On ilahduttavaa, että barometrin mukaan kiinnostus metsä- ja puualan ammatteihin on kasvanut merkittävästi. Peräti kolmannes nuorista on harkinnut metsään tai puunjalostusteollisuuteen liittyvää ammattia. Nuoria kiinnostavat erityisesti metsurin ja metsäkoneen kuljettajan ammatit. Kun vuonna 2019 alalla jo olleita tai alaa harkinneita oli 28 prosenttia nuorista, on osuus nyt noussut 41 prosenttiin.
Samalla tulokset osoittavat kuitenkin hämmästyttävää tietämättömyyttä siitä, kuinka keskeisiä puupohjaiset tuotteet ovat jokaisen arjessa. Moni nuori ei tunnista esimerkiksi hygienia-, vaate- tai pakkaustuotteiden olevan puuperäisiä. Tämä kertoo tarpeesta tuoda metsien roolia näkyväksi kestävän arjen ratkaisujen mahdollistajana
’’Nuoret kaipaavat lisää opetusta metsistä, kuten nuorten metsäneuvoston 2025 ehdotuksetkin osoittavat. Muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin on katkaissut monen yhteyden metsään, eikä käytännönläheinen kokemus metsistä ole nuorille enää yhtä itsestään selvä kuin ennen’’, toteaa Metsäteollisuus ry:n johtaja ja pääekonomisti Maarit Lindström.
Barometri paljastaa myös suuria sukupuolieroja. Naisista peräti 77 prosenttia ei ole harkinnut metsä- tai puualan ammattia, kun taas miehistä vain 43 prosenttia sanoo samaa. Lisäksi asenteissa ja tiedoissa metsäalasta on monissa kysymyksissä selvä ero nuorten miesten ja naisten välillä. Työvoiman saatavuuden lisäksi tämä sukupuolittuneisuus voi näkyä yhteiskunnassa käytävässä metsäkeskustelussa ja metsiin liittyvässä päätöksenteossa. Näkemysten korjaaminen edellyttää aktiivisuutta alan toimijoilta.
Metsä on yhä monille nuorille merkityksellinen paikka. Jopa yhdeksän kymmenestä pitää metsiä tärkeinä ja merkitys on vain kasvanut viime vuosina. Nyt ratkaisevaa onkin se, miten yhteys saadaan kanavoitumaan tiedoksi, kokemukseksi ja kiinnostukseksi – myös ammatillisesti.
Barometrin toteutti Taloustutkimus Suomen Metsäyhdistyksen tilauksesta. Barometrin päärahoittaja on Metsämiesten Säätiö.
Lue lisää Nuorten metsäbarometrista 2025 ja tutustu raporttiin täällä.