Jos kahdeksasluokkalainen kysyisi sinulta, mitä metsäalalla voi tehdä, mitä osaisit vastata? Kertoisitko likaisista tehdastöistä, miesvaltaisista työpaikoista tai kenties klassikkovastauksen: ”Varmaan jotain metsurinhommia”?
Vai kertoisitko mielettömistä tuoteinnovaatioista tai tehtaiden huippumoderneista teknologioista ja energiaomavaraisuudesta? Ehkä biodiversiteetin ja ilmaston eteen tehtävistä ponnisteluista? Sadoista eri työnimikkeistä, kansainvälisistä uramahdollisuuksista, suomalaisten vientituotteiden menestystarinoista ja monimuotoisista työyhteisöistä?
Koulukampanja avaa alan töitä
Metsäalan ammattilaiset vierailivat yläkouluissa maaliskuussa kertomassa, mitä kaikkea metsäalalla tehdään. Mahdollisuuksien metsä – Suomen suurin työpaikka -koulukampanjassa oli mukana kouluja Kirkkonummelta Kilpisjärvelle. Kampanjaa on järjestetty vuodesta 2013.
Kouluvierailulla yrityslähettiläs esittelee metsäalan opiskelu- ja työmahdollisuuksia sekä esimerkkejä bio- ja kiertotalouden toteutumisesta metsäteollisuudessa. Koulut saavat vierailulla aaltopahvisen salkun, johon on pakattu metsäteollisuuden tuttuja ja vähemmän tuttuja tuotteita – esimerkiksi pehmopaperia, vaneria, älytarroja, nestekartonkipakkauksia, biokomposiittiaterimia, lyocell-kangasta ja jopa makkarankuori!
Myös opettajat ja oppilaanohjaajat pääsevät samalla päivittämään tietonsa toimialastamme. Ovathan opetusalan henkilöt ja lähipiiri merkittävässä roolissa, kun nuoret pohtivat tulevaisuuttaan. Metsäalalla on tilaa kaikille taustoihin katsomatta, mitä oppilaanohjaajat eivät välttämättä tule ajatelleeksi. Parasta palautetta onkin, kun aiemmin epäröinyt nuori tulee vierailun jälkeen kertomaan, että aikoo ehdottomasti tähdätä alalle johtaviin opintoihin.
Metsistä helpotusta moniin huoliin
Mikä sitten kasiluokkalaisia puhututtaa? Nuorten metsäbarometrissa selvitettiin 15-25-vuotiaiden huolenaiheita. Ilmasto on oikeutetusti ehdoton ykkönen. Lisäksi barometrissa kartoitettiin nuorten metsäsuhdetta sekä mielikuvia metsäalasta ja metsien käytöstä. Yhdeksän kymmenestä nuoresta pitää metsiä tärkeinä, mikä on loistava lähtökohta.
Tärkeä aihe synnyttää yhteiskunnallista keskustelua. Tuloksista pistää kuitenkin silmään, että huomattavan suuri joukko vastanneista jätti ottamatta kantaa metsäalan työnantajamielikuvia koskeviin kysymyksiin. Alan töitä ei selkeästi tunneta. Juuri siksi tarvitaan Mahdollisuuksien metsä -kampanjan kaltaista jalkautuvaa imagotyötä.
Mielenkiintoista loppuvuodesta 2019 teetetyssä barometrissa on, että pandemiat huolestuttivat nuoria listatuista vaihtoehdoista vähiten. Olisikohan vastaus nyt erilainen? Kun huoli itsestä ja muista on suuri, ei päälle painava yhteishaku ja alanvalinta ehkä tunnu valinnoista tärkeimmältä. Vaikka eletäänkin poikkeuksellista aikaa, ei huoli ilmastosta katoa.
Ilmasto- ja ympäristöahdistukseen opiskelupaikan valinta voi tuoda paljonkin helpotusta. Metsäteollisuudessa ja metsäalalla yleisesti tehdään aidosti palkitsevaa ja merkityksellistä työtä kestävän kehityksen eteen. Metsäbarometrin mukaan puolet nuorista ajattelee, että metsäalalla voi esimerkiksi torjua ilmastonmuutosta. Se on hyvä alku, mutta mielestäni vielä useamman pitäisi olla tätä mieltä. Mitä läpinäkyvämmin metsäteollisuus on esillä kestävänä ja vastuullisena teollisuudenalana, sitä enemmän se voi houkutella nuoria osaajia.
Kouluja kiertäessäni kohtasin satapäin taitavia ja kriittiseen ajatteluun kykeneviä nuoria. Yksi kohtaaminen jäi erityisesti mieleen. Eräässä koulussa nuori kysyi, olenko ylpeä itsestäni. ”Tietenkin. Olen tehnyt hyvän alavalinnan, jossa töitä riittää. Saan tehdä kiinnostavia hommia joka päivä”, vastasin. Nuori totesi tähän: ”Hyvä.”