Monelle suomalaiselle saattaa metsänomistus tulla yllätyksenä, varsinkin jos perii metsää kaukaiselta sukulaiseltaan. Metsätila saattaa sijaita kaukana omasta asuinpaikkakunnasta ja ajatus metsänhoidosta voi tuntua vieraalta.
Suomessa on noin 735 000 metsänomistajaa eli joka seitsemäs meistä omistaa metsää tietoisesti tai tietämättään. Vuosikymmeniä sitten metsiä hyödynnettiin toimeentulon turvaamiseksi, mutta nykyisin metsät ovat usein vain lisätuloa. Metsänomistajaksi voidaan tulla jopa useampien sukupolvien kautta.
Metsänomistus saattaa tuntua hankalalta, varsinkin jos metsätilan omistaa useamman sisaruksen tai serkuksen kesken. Omistajien on yhteistuumin osattava sopia omaisuutensa hoidosta ja hallinnasta. Eripuraa saattaa syntyä helposti, ja omaisuus voi jäädä hoitamatta.
Valitettavan helposti yhteinen metsätila jätetään sikseen, kun näkemystä metsänhoidosta ei löydy. Helpompaa on odottaa, että ”joku joskus asialle tekisi jotain”. Ja jollei tee, metsänomistajan omaisuus jää heitteille. Jos vastaavassa tilanteessa perikunnan hoidettavana olisi osakkeita, rahastoja tai riihikuivaa rahaa pankissa, olisi tilanne taatusti erilainen.
Myös metsäteollisuuden ja koko yhteiskunnan kannalta hoitamaton metsä on erittäin huono sijoitus. Teollisuus tarvitsee raaka-ainetta tasaisesti – hakkuumahdollisuuksista jää vuosittain lähes neljännes käyttämättä, koska puuta ei saada metsistä myyntiin. Ilman yksityisiä ja puuta myyviä metsänomistajia ei saada Suomeen kipeästi kaivattuja vientituloja, sillä puun saatavuus turvaa metsäteollisuuden toimintakyvyn ja kaksi kolmasosaa metsistä on yksityisten omistuksessa. Myös metsä tarvitsee hoitoa, jotta se kasvaa paremmin, ja siinä samalla metsänomistaja saa tuohta.
Puun myynnissä neuvovat puuta ostavat yritykset ja paikalliset metsänhoitoyhdistykset. Kannattaa myös tutustua sähköisiin portaaleihin metsään.fi ja puumarkkinat.fi.
Maahamme tarvitaan yhteinen puukaupan ja metsäpalveluiden kaupankäyntiympäristö. Kun puunmyyjä löytää helposti kaikki palvelut samasta paikasta, edistää se myös osaltaan suomalaisen metsäsektorin kilpailukykyä. Metsäteollisuus on valmis kehittämään sähköisiä portaaleja yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi ja haastaa yhteistyöhön myös MTK:n ja Suomen Sahat.