Maailman väkiluvun arvioidaan kasvavan lähivuosikymmenien aikana nykyisestä 7 miljardista 9 miljardiin. Väestön kasvu ja elintason nousu johtavat väistämättä kulutuksen kasvuun. On siis välttämätöntä, että kulutusta ohjataan kohti uusiutuvista materiaaleista valmistettujen tuotteita.
Puu käyttö tarjoaa kestäviä ratkaisuja globaaleihin ympäristö- ja ilmastohaasteisiin. Kasvaessaan puu sitoo ilmakehän hiiltä ja tuotteena jatkaa sen varastoimista. Toinen oleellinen asia on, että puun käytöllä korvataan muita, useimmiten uusiutumattomia ja fossiilisia raaka-aineita. Mitä pidempi on puutuotteen elinkaari, sitä parempi tuote on ympäristölle.
Perinteisten metsäteollisuuden tuotteiden – sahatavaran, paperien, pakkausten ja energian – lisäksi puu osataan nykyteknologialla pilkkoa yhä pienemmiksi partikkeleiksi ja esimerkiksi kemikaalien ja biomuovien valmistukseen. Puusta voidaan siis valmistaa samat tuotteet kuin öljystä. Teknologioiden ja tuotannon saaminen taloudellisesti kannattavalle ja kilpailukykyiselle tasolle suhteessa vaihtoehtoisiin ratkaisuihin vaatii kuitenkin vielä panostuksia.
Puun ilmasto- ympäristöhyötyjen lisäksi on hyvä panna merkille puuta jalostavan teollisuuden merkitys hyvinvoinnille. Suomessa toimiva metsäteollisuus tuottaa paperia noin 100 miljoonalle ja puutuotteita noin 50 miljoonalle henkilölle, Suomen vientituloista viidenneksen sekä noin 70 % Suomen uusiutuvasta energiasta. Koko metsäala työllistää lähes 200 000 henkilöä. Suomi seisoo siis yhä vahvasti puujalkansa varassa.
Metsäteollisuus perustuu puun hyödyntämiseen. Sekä ekologisesti että taloudellisesti optimaalisin puunkäyttö saavutetaan, kun kestävästi valmistettujen puutuotteiden jalostusarvo ja elinkaari maksimoidaan. Meille suomalaisille on tärkeää, että puun jalostus tehdään Suomessa. Voimme itse vaikuttaa siihen, että toimintaympäristömme on muita maita suotuisampi. Tuotannon siirtyminen Suomesta muualle ei ole ympäristönkään edun mukaista.
Puuta pitää siis saada käyttää ja käyttöön. Uusiutuvan raaka-aineen hyödyntämisestä ei kannata tehdä niin vaikeaa, että uusiutumattomat raaka-aineet ja fossiiliset polttoaineet ajavat puun käytön ohi.
Suomalaisen metsäteollisuuden kyky tuottaa ympäristö- ja ilmastovastuullisia tuotteita myös tulevaisuudessa edellyttää, että nykyinen liiketoiminta on kannattavaa. Se mahdollistaa investoinnit sekä uusiutumiseen että ympäristökysymysten huomioonottamiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Puuhun pohjautuvan biotalouden edellytysten kehittäminen on mahdollisuus suomalaiselle hyvinvoinnille.