Metsien monimuotoisuutta edistetään muun muassa metsäsertifioinnin kautta
Lahopuu on yksi keskeisimpiä metsäluonnon monimuotoisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Vuonna 2017 metsäteollisuus käynnisti Lisää lahopuuta talousmetsiin -toimintaohjelman lisätäkseen lahopuun määrää talousmetsissä ja monipuolistaakseen lahopuun laatua.
Talousmetsien luonnonhoito on kiinteä osa nykypäivän metsätaloutta; hakkuualoille jätetään vuosittain yli 1,5 miljoonaa säästöpuuta ja lisäksi tekopökkelöiden tekemisestä on tullut vakiintunut osa arjen metsänhoitoa.
−Metsäsertifiointi on hyvä keino varmistaa, että metsiä käytetään kestävästi. Yksi osa kestävyyttä on ekologinen kestävyys, johon kuuluu metsäluonnon monimuotoisuuden edistäminen. Sertifioinnin kriteereissä määritellään muun muassa säästö- ja lahopuiden jättämistä koskevat raamit, sanoo Metsäteollisuus ry:n kestävän kehityksen päällikkö Tiina Vuoristo.
Sekä PEFC- että FSC-metsäsertifiointijärjestelmien metsänhoidon vaatimusten päivitys on parasta aikaa loppusuoralla, ja metsäteollisuus on mukana päivitystyössä. Kummankin järjestelmän kriteereihin on luvassa tiukennuksia luonnonhoidon toimiin. Tapio Oy:n selvityksen mukaan PEFC-kriteereihin nyt esitetyillä muutoksilla olisi huomattavia positiivisia vaikutuksia metsien monimuotoisuuteen.
Katso videolta, kuinka metsäluonnon monimuotoisuutta edistetään arjen metsätaloudessa: