Auton omistajalle on tuttua postia katsastajan ja merkkiliikkeen kirjeet, joissa muistutetaan juuri sinun autosi lähestyvästä katsastusajasta tai tarjotaan huoltopalveluja. Ajoneuvorekisteriä käytetäänkin ahkerasti autoalan palvelujen markkinointiin. Jos mainoksia ei halua, niin ilmoitus rekisterin pitäjälle riittää ja yhteystietoja ei enää luovuteta markkinointia varten.
Vastaavantyyppisiä palveluja voi jatkossa rakentaa myös metsänomistajille. Eduskunnassa on juuri hyväksytty metsätietolaki, josta löytyy pelisäännöt millä ehdoilla metsänomistajien yhteystietoja voi luovuttaa metsätalouteen liittyvää markkinointia varten.
Tiedot yksityisten ihmisten omistamista metsistä on koottu metsäkeskuksiin, joita Suomessa on yhteensä 13 kappaletta. Metsätietoa kerätään verovaroilla, vajaalla 20 miljoonalla eurolla vuosittain, ja niiden pohjalta muun muassa laaditaan tilakohtaisia metsäsuunnitelmia, jotka antavat ohjeet metsäomaisuuden hoitoon. Suunnitelmasta selviää esimerkiksi mitä pitäisi 10 vuotta vahalle taimikolle tehdä, olisiko jo aika tehdä harvennushakkuu vaarin aikoinaan istuttamassa männikössä tai paljonko tukkipuuta kertyisi myyntiin 3 hehtaarin kuusikosta. Suunnitelma on hyvä lähtökohta, mutta mistä löytyy se töiden toteuttaja?
Metsän hoitaminen on helppoa, kun sen osaa, mutta kaikilla ei siihen omaa aikaa tai osaamista riitä ja silloin tarvitaan avuksi asiantuntijoita, palveluita ja töiden toteuttajia. Palveluja ja neuvoja toki löytyy, kunhan niitä osaa kysyä. Veikkaanpa kuitenkin, että monella metsänomistajalla on suuria vaikeuksia hahmottaa mitä alan monet eri organisaatiot oikein tekevät ja minne pitäisi soittaa. Postiluukusta oikeaan aikaan saapuva kirje otsikolla ”Hoidamme taimikkosi kuntoon!” voi olla hyvinkin tervetullutta postia.
Palvelujen markkinointi on metsätaloudessa vähäisempää kuin monella muulla alalla, ja tilausta markkinoinnille on kasvavassa määrin kun metsät vaihtavat omistajaa ja uudet omistajat asuvat yhä useammin kaukana metsistään. Ennen muuta uudet ja eri syistä passivoituneet metsänomistajat tulee saada palvelujen piiriin ja aktivoitua metsien käyttöön ja hoitoon.
Uusi metsätietolaki tuo tähän merkittävää parannusta. Ensi vuoden alusta voimaan tuleva laki avaa aivan uusia mahdollisuuksia metsäomistajien tavoittamiseen ja täsmäpalvelujen markkinointiin. Oikeaan aikaan ja oikealle henkilölle tarjotulla palvelulla on hyvät mahdollisuudet johtaa lopputulokseen, johon molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.
Lakiin on myös rakennettu aukoton tietosuoja niille metsänomistajille, jotka eivät markkinointia kaipaa. Eli rasti ruutuun riittää ja metsäkeskus ei enää luovuta yhteystietoja markkinointia varten.
Allekirjoittaneeltakin olisi jäänyt auto tammikuussa ajoissa katsastamatta, jos ei olisi tullut mainoslappua postilaatikkoon.