Uutishuone

Blogit

Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisessa moni asia on paremmin kuin ennen

Suomessa käydään paljon keskustelua metsien käytöstä. Yksi viime aikoina paljon esillä ollut teema on metsäluonnon monimuotoisuus ja miten siitä huolehditaan maassa, jossa metsien talouskäytöllä on suuri merkitys.

Käytännössä toimet ovat yhdistelmä talousmetsissä laajasti tehtävää luonnonhoitoa, jota täydennetään monimuotoisuuden kannalta erityisen arvokkaiden kohteiden suojelulla. Niistä molemmat ovat kehittyneet isoin loikin etenkin viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.

Metsäsertifiointi on tuonut talousmetsien luonnonhoidon Suomessa osaksi arkimetsänhoitoa 90-luvun lopulta lähtien. Kyseessä on Suomen suurin ympäristöliike, jossa sadat tuhannet metsänomistajat sitoutuvat toimiin metsäluonnon ja vesistöjen puolesta laajemmin kuin laki vaatii. Säästöpuiden jättäminen, lahopuun säästäminen ja vesistöjen suojakaistat ovat esimerkkejä toimista, jotka ovat vakiintuneet osaksi metsien jokapäiväistä hoitoa sertifioinnin myötä. Viime vuosina on kiinnitetty erityistä huomiota lahopuun säästämiseen ja sen luomiseen tekemällä tekopökkelöitä.

Suomen metsien suojelupinta-ala on 80-luvun alusta viisinkertaistunut. Etenkin tiukasti suojeltujen metsien osuus on erityisen suuri: metsäpinta-alastamme 9 % on tiukasti suojeltua, mikä muodostaa yli puolet koko Euroopan tiukasti suojelluista metsistä.

Metsien suojelun ytimen muodostavat lailla suojellut alueet. Suojelupinta-ala kasvaa jatkuvasti etenkin vapaaehtoisen suojelun ansiosta. Sitä toteutetaan metsäsektorin ja ympäristöjärjestöjen laajasti tukemana METSO-monimuotoisuusohjelmassa, jonka puitteissa on suojeltu pysyvin ja määräaikaisin sopimuksin jo yli 100 000 hehtaaria metsää. METSO on ollut niin onnistunut, että vastaavaa mallia ollaan laajentamassa myös muihin elinympäristöihin. Suomalainen vapaaehtoisuuteen perustuva suojelu kiinnostaa ympäri Eurooppaa ja myös Euroopan komissiota.

Toimia luonnon hyväksi kehitetään jatkuvasti tiedon tarkentuessa. Esimerkiksi maailmankin mittakaavassa hyvin laajat uhanalaisten lajien ja luontotyyppien kartoitukset ovat korostaneet edelleen tarvetta edistää metsien luonnonhoitoa ja suojelua. Tähän on nyt hyvä tilaisuus, sillä parasta aikaa ovat käynnissä sekä metsäsertifiointijärjestelmien (FSC ja PEFC) vaatimusten päivitykset että METSO-ohjelman jatkon suunnittelu. Näiden ja muun kehitystyön myötä huomisen metsätaloudessa pystytään luonto ottamaan entistäkin paremmin huomioon.

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 24.8.2020

LuontoLuonto ja ympäristö

Jaa julkaisu:

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.
Tilastot
Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.
Uutiset
Suomalainen metsäala tekee paljon vapaaehtoisia toimia, joiden tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja kääntää metsälajien uhanalaistumiskehitys laskuun.
Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Blogit
Metsäsektori ei lepää laakereillaan vaan panostaa tutkimukseen ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Uutiset
Afryn tekemä, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä.