Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii onnistuneita kulutus- ja tuotantotapojen muutoksia. Meidän on tuotettava enemmän energiaa vähemmillä päästöillä. Onnistuminen vaatii, että käytämme aiempaa enemmän vain uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvia tuotteita. Suomella on runsaat ja yhä lisääntyvät puuvarat, joita voimme käyttää kestävästi tässä tarkoituksessa. Näissä asioissa Suomen onnistumisen avaimet ovat omissa käsissä.
Kulutuksen kasvu ja ilmastohaasteet kasvattavat erilaisten puuraaka-aineesta valmistettujen tuotteiden tarvetta. Puun uusiutuvuus on merkittävä valttikortti, jota muilla materiaaleilla ei ole. Puuvarat kasvavat Suomessa kovalla vauhdilla. Puun käyttöä voidaan siten Suomessa lisätä rutkasti ilman pelkoa metsävarojen hupenemisesta.
Puu on luonnollinen materiaali. Puusta valmistetut tuotteet varastoivat hiiltä ja ne voidaan kierrättää, osin jopa useaan kertaan. Kun puusta valmistetut tuotteet ovat tehtävänsä tehneet, ne voidaan vielä lopuksi käyttää bioenergian tuotantoon. Tämä on materiaalitehokkuutta parhaimmillaan.
Nykyisten puupohjaisten tuotteiden rinnalle on nousemassa uutta. Kehitys kehittyy niin kuin aina väistämättä tapahtuu. Metsäteollisuus kehittää voimakkaasti muun muassa biojalostamoja, joissa puusta jalostetaan uusia tuotteita, kuten biodieseliä, bioetanolia, biopolttoöljyä sekä vihreitä kemikaaleja.
Oleellista ei ole kysyä, mitä kaikkea uutta on tulossa vaan kuinka saamme tätä uutta tuotantoa Suomeen? Se riippuu Suomen kilpailukyvystä.
Puuraaka-aine ja sähkö ovat biodieselin valmistuksen tärkeimmät raaka-aineet. Onkin syytä muistaa, ettei ole mieltä rokottaa ilmastomyönteistä tuotantoa laittamalla sille uusia veroja tai vaikeuttamalla raaka-aineen hankintaa. Ei myöskään olisi mikään häpeä, jos teollisuus saisi Suomessa sähköä kohtuulliseen hintaan. Nyt sähkön hinnan on uutisoitu nousseen Euroopan kärkeen. Sen sijaan olisi häpeä, jos kansallisella politiikalla nostettaisiin sähkön ja puun hintaa eikä Suomeen kannattaisi enää investoida. Lisäksi päällekkäiset puuenergiatuet ja turpeen polton verotus nostavat jalostettavan puun hintaa ja suomalaisten tuotteiden kustannukset uhkaavat karata vientimarkkinoiden hintatasosta omille teilleen. Kotimaisin toimenpitein itse aiheutettua päänsärkyä.
Biojalostamojen mahdollisuuksien muuttaminen todeksi edellyttää energiapolitiikkaa, joka takaa suomalaiselle metsäteollisuudelle tasapuoliset kilpailuasemat muihin maihin verrattuna. Nykyajan ihmeitä tekeviä sampoja, biojalostamoja, kannattaa rakentaa vain maahan, joka suhtautuu teollisuuden tarpeisiin myönteisesti. Teollisuusmyönteisyys on käden ojennus työllisyydelle ja kahmaiseepa ojentuva käsi myös aimo tukun vientutuloja. Kun teollisuus menestyy ja luo vaurautta, saadaan myös lisää verotuloja vientitulojen lisäksi.
Metsäteollisuus luo tulevaisuuden vähähiilistä liiketoimintaa Suomessa, kunhan puuta ja virtaa riittää kilpailukykyiseen hintaan. Jo nykyisin metsäteollisuuden käyttämä sähkö on 80-prosenttisesti hiilidioksiditonta. Maamme uusiutuvasta energiasta puunjalostus tuottaa 70 prosenttia. Mitä paremmin metsäteollisuudella menee, sitä enemmän puusta saadaan aikaiseksi hyvää ilmastolle ja taloudelle.