Uutishuone

Uutiset

Käytännön toimijoiden ja metsänomistajien tietämystä lahopuun merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle parannetaan

Lahopuu on yksi keskeisimpiä metsäluonnon monimuotoisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Vuonna 2017 metsäteollisuus käynnisti Lisää lahopuuta talousmetsiin -toimintaohjelman lisätäkseen lahopuun määrää talousmetsissä ja monipuolistaakseen lahopuun laatua.

Käytännön toimijoiden lahopuuosaamisen edistäminen on tärkeää. Luonnonhoito on tärkeä osa metsäkoneenkuljettajien koulutusta ja muuta metsäalan opetusta. Metsäteollisuusyritykset myös varmistavat oman henkilöstönsä sekä korjuu- ja metsäpalveluyrittäjien tietämyksen lahopuun merkityksestä järjestämällä lisäkoulutusta ja osaamiskokeita. Vuonna 2018 metsäteollisuusyritysten omiin lahopuukoulutuksiin osallistui yhteensä noin 3000 metsäammattilaista.

Metsänomistajien tietoutta lisätään kertomalla lahopuuteemoista esimerkiksi puukauppaa suunniteltaessa. Metsäteollisuus on mukana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Monimetsä-hankkeessa, jossa edistetään talousmetsien luonnonhoidon keinojen laajaa ja vakiintunutta käyttöä. Hankkeen ytimessä on metsäammattilaisten osaamisen ja metsänomistajien tietämyksen lisääminen luonnonhoidon monista keinoista.

Katso videolta, kuinka metsien monimuotoisuutta edistetään arjen metsätaloudessa:

Luonto ja ympäristöLuonto

Jaa julkaisu:

Uutishuone

Lisää aiheesta

Tilastot
Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.
Uutiset
Ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.
Uutiset
Suomalainen metsäala tekee paljon vapaaehtoisia toimia, joiden tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja kääntää metsälajien uhanalaistumiskehitys laskuun.
Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Blogit
Metsäsektori ei lepää laakereillaan vaan panostaa tutkimukseen ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Uutiset
Afryn tekemä, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä.