Käsi pystyyn: kuka ymmärtää taksonomiaa?
Taksonomia tulee nyt kovaa vauhtia lehtien sivuilta ja lainsäädäntöpöydiltä elävään elämään. EU-parlamentti hyväksyi eilen keskiviikkona 6.7. ydinvoiman ja maakaasun ”vihreän leiman”. EU-komissio oli jo vuoden alussa esittänyt, että ydinvoima ja maakaasu voidaan sisällyttää EU:n vihreiden sijoituskohteiden eli taksonomian listalle.
Taksonomia on sijoittajille ja investoijille rakennettu luokittelu siitä, mitkä rahoituskohteet ovat ympäristön kannalta kestäviä, ”vihreitä”, ja rahoittajien kannalta tällä hetkellä houkuttelevampia kuin ei-vihreät kohteet.
Taksonomiaa EU-alueelle on ajanut erityisesti finanssiala, joka on jo päässyt maistamaan, miltä tuntuu raportoida taksonomian mukaisia taloudellisia toimintoja. Muut alat tulevat seuraamaan perässä. Halu ymmärtää taksonomiaa ja täyttää EU:n asettamat vaatimukset on Suomessakin kova.
Tässä vaiheessa prosessia on kuitenkin aiheellista kysyä, ymmärtääkö kukaan täysin taksonomiaa ja ovatko valmistellut lukuisat kriteerit riittävän yksiselitteiset.
Ulkoministeriötaustani vuoksi EU-byrokratian kiemurat ovat minulle tuttuja, mutta taksonomia onnistuu silti hämmästyttämään.
Ulkoministeriötaustani vuoksi EU-byrokratian kiemurat ovat minulle tuttuja, mutta taksonomia onnistuu silti hämmästyttämään. Kertauksena todettakoon, että EU:n taksonomian tarkoitus on ohjata yksityistä rahaa ympäristön ja ilmaston kannalta kestäviin kohteisiin. Taustalla on EU:n pyrkimys yltää YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030:n ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin. Tämä ei onnistu ainoastaan julkisella rahalla, vaan EU tarvitsee yksityisen sektorin mukaan yhteisiin talkoisiin.
Yritysten talousraportoinnista vastaavien tulee jatkossakin olla valmiudessa, sillä EU-koneiston toimintaa on seurattava silmä kovana tänäkin vuonna. Emmehän halua, että mitään pääsee lipsahtamaan Suomelta ohi, kuten kävi viime vuonna maan hallituksen muodostaessa tuskallisen kauan kantaansa ilmastotaksonomiaan. Tällä kertaa myös päättäjien on syytä pitää silmät auki ja korvat höröllä Brysselin suuntaan.
Alkuvuodesta moni yllättyi, kun fossiilinen energianlähde maakaasu oli ennakkotietojen mukaan saamassa "vihreän leiman" komissiolta. Samoin oli käymässä ydinvoimalle, joka ei monista hyödyistään huolimatta ole täysin ongelmaton energiantuotantokeino. Onneksi ainakin Suomi on esimerkillinen edelläkävijä ydinjätteen loppusijoituksessa. Kuitenkin kesäkuussa asiaa käsitelleet ympäristövaliokunta (ENVI) ja talousvaliokunta (ECON) äänestivät yhdessä kumoon maakaasun ja ydinvoiman taksonomiakelpoisuuden. Eilen asiaan sitten otti kantaa Euroopan parlamentin täysistunto hyväksyen ydinvoiman ja maakaasun vihreiksi.
Tavoite kestävämmästä EU:sta on kunnioitettava, mutta prosessi on pahasti politisoitunut ja olennainen, tiedepohjainen päätöksenteko on päässyt unohtumaan. Ranskan ja Saksan poliittinen lehmänkauppa ydinvoimasta ja maakaasusta on oivallinen esimerkki tästä.
Täytyy muistaa, että ydinvoima ja maakaasu ovat tärkeitä energianlähteitä suomalaiselle ja eurooppalaiselle teollisuudelle, eikä niiden korvaaminen ole yksinkertaista. Olisikin! Silloin EU:n strategisen energia-autonomian turvaaminen ja venäläisestä energiasta irrottautuminen olisi paljon helpompaa.
Kesälukemiseksi odotimme komissiolta myös delegoidun säädöksen luonnosta jäljellä olevista neljästä ympäristötavoitteesta. Näihin kuuluvat myös biodiversiteettiin ja kiertotalouteen liittyvät tavoitteet, missä asetetaan kriteerejä esimerkiksi pakkausmateriaaleille. Säädös on tärkeä Suomen ja suomalaisen metsäteollisuuden kannalta. Toivomme komission huomioivan kestävän suomalaisen metsänhoidon sekä kannattavan metsäteollisuuden ja puupohjaisten pakkausmateriaalien tarjoamia kestäviä ratkaisuja. Kuten usein EU:n byrokratian rattaiden pyöriessä käy, asia on edennyt jäljessä suunnitellusta aikataulusta. Näillä näkymin luonnos julkaistaan vasta syksyllä. Se onko siinä koko paketti mukana, on edelleen epävarmaa.
Sitä odotellessa kirjoittaja tekee syväsukelluksen taksonomian kiehtovaan maailmaan. Taksonomiaan intohimoisesti suhtautuvat asiantuntijat ja harrastajat saavat halutessaan ilmiantaa itsensä keskustelemaan kanssani asiasta. Ehkä silloin löytyy myös vastaus otsikon kysymykseeni.