Uutishuone

Blogit

Kaikkimullehetinyt ei istu puukauppaan

Metsätalous on Suomessa pitkäjänteistä toimintaa. Meillä pohjoisessa puut kasvavat verrattain hitaasti. Hitaan kasvun vuoksi metsänomistaja harvoin pääsee hyötymään istuttamansa metsän kaikista tuotoksista. Suomalaiset metsät kulkevat kuitenkin tyypillisesti suvussa, ja perillisille halutaan jättää metsät hyvässä kunnossa. Investointeja tehdään, mikä kasvattaa metsätilojen arvoa, mutta tuottojen realisointi jää usein muille. Tätä kutsutaan ylisukupolviseksi ajatteluksi, ja se on ollut äärimmäisen tärkeä tekijä Suomen metsävarojen kehityksessä.

Metsien hoidossa katsotaan pitkälle, mutta miten on asianlaita puukaupassa? Metsänomistajat tekevät itsenäisesti päätöksiä puukaupassa omien tavoitteidensa mukaisesti.

Nykyisessä, Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamassa puumarkkinatilanteessa osa metsänomistajista on ottanut aikalisän myynnin suhteen. Mutta miten käy, jos kaikki lykkäävät myyntiään? Säilyykö puun kysyntä myös jatkossa? Mikäli puun kysyntä laskee, tämä heijastuu myös metsätilojen arvoon ja seuraavien sukupolvien mahdollisuuksiin.
 

Epätasaiset puumarkkinat ovat puuta jalostavalle teollisuudelle riskitekijä. Teollisuus tarvitsee tasaisesti raaka-aineita, jotta voi pitää tehtaat pyörimässä. Metsänomistajat puolestaan tarvitsevat teollisuutta, jos he aikovat ansaita puuntuotannosta. Voimakkaasti syklistä puumarkkinaa ei kannata kenenkään toivoa, sillä sen toteutuessa kärsivät sekä teollisuus, metsänomistajat että koko suomalainen yhteiskunta.

Metsänomistajat ja metsäteollisuus tarvitsevat toisiaan nyt ja jatkossa. Peruskuvio on kunnossa. Puu on tulevaisuuden materiaali ja globaalit megatrendit tukevat metsäalan toimintaedellytyksiä nyt ja pitkällä aikavälillä. Olennaista on, että puupohjaiset tuotteet auttavat irtaantumaan uusiutumattomista raaka-aineista ja niiden tuottamista päästöistä. Jotta myönteinen kehitys voidaan varmistaa, raaka-aineen saatavuus pitää turvata kesällä, ensi syksynä ja myös pitkällä aikavälillä. Metsätaloudessa ylisukupolvista ajattelua tarvitaan niin istutukseen, taimikonhoitoon kuin puukauppaan.

InvestoinnitKilpailukykyMetsien hoito ja käyttöPuunhankintaTuotanto

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Matti Mäkelä
Kotimaan metsäasioiden päällikkö

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Tilastot
Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.
Artikkelit
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset huomioivat linnuston metsänkäsittelyssä kattavasti. Yritykset noudattavat laajasti Metsänkäsittely ja linnusto -oppaan ohjeita ja suosituksia.
Lausunnot
Lausunto metsätalouden tulosperusteiset tuet -työryhmän muistiosta
Blogit
Komissio on nostanut kilpailukyvyn, turvallisuuden, omavaraisuuden sekä kestävän vaurauden korkealle EU:n agendalla.
Julkaisut

Olemme koonneet julkaisuun tietoa, mitä jokaisen kuntavaaliehdokkaan olisi hyvä tietää metsistä ja metsäteollisuudesta. Voit hyödyntää materiaalia vapaasti ja tarvittaessa kysyä