Uutishuone

Blogit

Henkilöstön osaamisen kehittämisen tulokset satavat moneen laariin

Metsäteollisuus lähenee yhä enemmän muita teollisuudenaloja, kun uusia puupohjaisia tekstiili-, lääke- ja kemianteollisuuden sovellutuksia tuodaan markkinoille. Muutokset metsäteollisuuden tuotteiden kysynnässä ja tarjonnassa johtavat vääjäämättä muutoksiin myös alan osaajatarpeissa.

Työnkuvien muuttuessa tarvitaan moneen kykeneviä ja kehittymishaluisia tulevaisuuden tekijöitä. Metsäteollisuudessa tärkeimmiksi lähitulevaisuuden osaamisiksi on tunnistettu esimerkiksi uudenlaisten digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen, vastuullisuuskysymysten hallinta, kiertotalousosaaminen, ongelmanratkaisukyky, yhteistyö- ja projektitaidot sekä asiakasosaaminen.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät Suomessa henkilöstön koulutuksiin lähes 30 miljoonaa euroa vuonna 2018

Osaamisen kehittämisen tarpeet lähtevät pohjimmiltaan yrityksen strategiasta ja tarpeista. Koska yritys ei pyöri ilman päteviä ammattilaisia, ollaan työntekijöiden koulutukseen valmiita suuntaamaan huomattavia resursseja. Esimerkiksi Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät Suomessa henkilöstön koulutuksiin lähes 30 miljoonaa euroa vuonna 2018.

Työikäisillä on useita keinoja kehittää osaamistaan. Kehityskeskustelut on havaittu hyväksi tavaksi tarkentaa osaamisen päivittämisen tarpeita yksilön näkökulmasta. Mainioita tapoja uuden osaamisen kerryttämiseen ovat esimerkiksi työkierrot ja oppisopimuskoulutukset. Uudenlaisia koulutusratkaisuja kehitetään työelämän ja koulutuksenjärjestäjien yhteistyöllä. Useimmiten oppiminen kuitenkin tapahtuu puolihuomaamatta työnteon arjessa yhdessä työtovereiden kanssa.

Työntekijän kouluttautuminen hyödyttää sekä yritystä että työntekijää itseään. Yritys saa motivoituneita ja monipuolisia osaajia muuttuviin työelämän tarpeisiin. Samalla lisäkouluttautuminen kasvattaa työntekijän itsenäistä työotetta ja minäpystyvyyden tunnetta sekä tarjoaa mahdollisuuden pyrkiä vaativampiinkin tehtäviin organisaation sisällä.

Henkilöstön osaamisen kehittäminen on ratkaiseva osa vastuullisen yrityksen arkea

Henkilöstön osaamisen kehittäminen ei ole pakollinen paha, vaan vakiintunut ja ratkaiseva osa vastuullisen yrityksen arkea. Työelämän jatkuva muutos luo niin haasteita kuin mahdollisuuksiakin yksilöille ja työyhteisöille. Pidetään jatkossakin huoli siitä, että kaikki pysyvät kelkan kyydissä.

Vastikään julkaistusta metsäteollisuuden vastuullisuussitoumusten väliraportista löydät lisää esimerkkejä siitä, kuinka henkilöstön osaamisen kehittämistä sekä työllistymistä toimialalle tuetaan.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin kemianteollisuuden työmarkkinajärjestöjen Hyvää huomista -blogissa.

OsaaminenTyöpaikat

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Reetta Pilhjerta
Päällikkö, koulutus ja osaaminen

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Lisäleikkauksiin ole varaa vaarantamatta merkittävästi teollisuuden ammattilaisten saatavuutta ja sitä kautta yritysten kasvuedellytyksiä.
Uutiset
Puusepänteollisuus ry ja Ammattiliitto Pro ry ovat molemmat hyväksyneet uuden sopimuksen vuosille 2025–2028.
Blogit
Mika Salmen uudessa pestissä sekoittuvat mukavalla tavalla uudet ja vanhat kujeet.
Uutiset
Puusepänteollisuus ry:n toimihenkilöiden työehtosopimusneuvottelut on saatu päätökseen.
Uutiset
Neuvottelut sekä toimihenkilöiden että työntekijöiden työehtosopimuksista jatkuvat ensi viikolla.
Uutiset
Valinnan tehnyt tuomaristo korosti Lehtomäen keskeistä roolia metsäteollisuuden vihreän siirtymän edistämisessä.