FSC:n joka kolmas vuosi järjestettävä yleiskokous pidettiin Kanadan Vancouverissa viime lokakuussa. Pienmetsänomistajat nousivat yhdeksi kokouksen keskeisimmistä teemoista.
Pienmetsänomistajat eivät ole uusi asia FSC:lle. Paljosta puheesta ja hyvistä aikeista huolimatta tulokset ovat toistaiseksi olleet varsin vaatimattomia: Maailman 550 miljoonasta pienmetsänomistajien hallinnoimasta hehtaarista ainoastaan 7,5 miljoonaa on FSC-sertifioitu – siis 1,4 prosenttia. Globaalista 200 miljoonan hehtaarin FSC-alasta pienmetsänomistajien osuus on neljä prosenttia.
Potentiaalia siis löytyy, mutta sen muuttaminen FSC-hehtaareiksi tulee vaatimaan paljon työtä.
Pienmetsänomistajien hehtaareita tarvitaan
FSC on asettanut omassa globaalissa strategiassaan itselleen kunnianhimoiset kasvutavoitteet. Niiden saavuttaminen ilman merkittävää pienmetsänomistajien FSC-alueen lisäystä on äärimmäisen haastavaa. Tämä on toiminut tehokkaana silmien avaajana FSC:n sisällä ja heijastui myös yleiskokouksen päätöksissä.
Kokous hyväksyi käytännössä yksimielisesti Suomen metsäteollisuuden esityksen pohjalle rakennetun aloitteen, joka nostaa pienmetsänomistajien sertifioinnin FSC:n keskeiseksi prioriteetiksi ja peräänkuuluttaa konkreettisia tuloksia. Aloite antaa mahdollisuuden eri alueille ja metsille soveltuvien ratkaisujen kehittämiselle, testaamiselle ja käyttöönotolle.
Urakoitsijasertifioinnin kehittäminen eduksi Suomelle
Suomen kannalta erityisen mielenkiintoista on aloitteen tarjoama mahdollisuus niin kutsutun urakoitsijasertifioinnin kehittämiseen. Tällä tarkoitetaan Suomen metsien käsittelystä pääasiasiallisen vastuun kantavien toimijoiden – metsäpalveluyrittäjien ja koneurakoitsijoiden – roolin selkeyttämistä ja kasvattamista sertifiointivaatimusten täyttämisessä. Metsänhoidon ammattilaisina urakoitsijoiden sisällyttäminen sertifiointiin avaisi mahdollisuuksia FSC-sertifioinnin käytännön toimeenpanon helpottamiseen tinkimättä kuitenkaan FSC:n vaatimustasosta.
Samalla voitaisiin ratkaista FSC:tä sen alusta asti vaivannut ongelma eli metsänomistajan korostunut rooli sertifioinnin toteuttamisessa. Nykymalli istuu huonosti Suomen metsätalouteen, jossa perhemetsänomistajat omistavat ison osan metsistä, tilojen keskikoko on pieni ja urakoitsijat vastaavat pääosin metsien käsittelystä.
Suomessa FSC-sertifioidun metsäalan kasvu on viimeisen kahden vuoden aikana hidastunut ja vakiintunut n. 1,5 miljoonaan hehtaariin. Pääosa sertifioidusta alasta koostuu yritysten omista metsistä.
Yksityisten metsänomistajien keskuudessa FSC:n eteneminen on ollut hidasta. Tarvetta uusille ratkaisuille siis on, ellemme halua jäädä FSC:n papereissa ikuiseksi lupaukseksi.
FSC:n jäsenistön yleiskokouksessa antama vahva mandaatti tarjoaa tukevan selkänojan näiden ratkaisujen kehittämiseen. On meistä itsestämme kiinni, miten me tämän mahdollisuuden käytämme.
Kirjoitus on julkaistu aiemmin FSC Suomen Kohinaa metsästä -blogissa