Uutishuone

Artikkelit

EU:n FLEGT-politiikan tavoitteena vähentää laitonta puukauppaa

EU:n FLEGT-ohjelma (Forest Law Enforcement, Governance and Trade in Timber) on ollut voimassa jo vuodesta 2003. Ohjelma keskittyy metsälainsäädännön valvontaan, metsähallintoon ja puukauppaan. Sen tavoitteena on vähentää laitonta puunkorjuuta edistämällä kestävää metsätaloutta ja hallintoa sekä tukemalla laillisen puutavaran ja siitä jalostettujen puutuotteiden kauppaa.

FLEGT-politiikka sisältää seitsemän kohtaa, joista parhaiten ovat edenneet tuki tuottajamaille ja puukauppa. Politiikka on edistänyt useiden kolmansien tuottajamaiden metsähallinnon kehitystä ja luonut puukauppaan laillisuutta vaativaa lainsäädäntöä (EU:n puutavara-asetus). Sen pohjalta on lisäksi rakennettu FLEGT-lupajärjestelmä yhdessä EU:n ulkopuolisten kumppanuusmaiden (Voluntary Partnership Agreement, VPA) kanssa.

Uusimman, vuoteen 2022 ulottuvan työsuunnitelman tavoitteena on edelleen parantaa sidosryhmien osallistamista ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä sekä edistää hallinnon kehittämistä tuottajamaissa. Lisäksi pyritään yhteistyön lisäämiseen suurien tuojamaiden, kuten USA:n, Australian ja Japanin kanssa laillisen puun ja puutuotteiden kaupan edistämiseksi.

FLEGT-politiikan toimeenpanoa tulee edelleen tehostaa ja arviointia tulee selkeyttää. Politiikan tulisi jatkossakin keskittyä kolmansien maiden metsälainsäädännön ja -hallinnon sekä inventoinnin kehittämiseen.

Suomalainen metsäteollisuus on vastuullinen toimija ja todentaa puun alkuperän. Laillinen puunhankinta on toiminnan perusta. Suomalaiset metsäteollisuusyhtiöt ovat tehneet pitkäjänteistä työtä tuontipuutavaran ja -tuotteiden alkuperän laillisuuden todentamiseksi jo 90-luvun alkupuolelta lähtien. Tuolloin seurantajärjestelmien kehitystyö aloitettiin Luoteis-Venäjän puunhankinnassa. Puun alkuperän todentaminen perustuu sertifioituihin laatu- ja ympäristöjärjestelmiin, ja näin on hyvä olla jatkossakin. Suomen metsäteollisuuden pitkä kokemus puun laillisuuden todentamisessa on Euroopassa kilpailuetu. Puutavaran ja -tuotteiden alkuperän seurantajärjestelmiä kehitetään yrityksissä jatkuvasti puun laillisen alkuperän varmentamiseksi.

Euroopan unioniKansainvälinen kauppaPuunhankinta

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Karoliina Niemi
Metsäjohtaja

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Tilastot
Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.
Artikkelit
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset huomioivat linnuston metsänkäsittelyssä kattavasti. Yritykset noudattavat laajasti Metsänkäsittely ja linnusto -oppaan ohjeita ja suosituksia.
Lausunnot
Lausunto metsätalouden tulosperusteiset tuet -työryhmän muistiosta
Blogit
Komissio on nostanut kilpailukyvyn, turvallisuuden, omavaraisuuden sekä kestävän vaurauden korkealle EU:n agendalla.
Blogit
Mika Salmen uudessa pestissä sekoittuvat mukavalla tavalla uudet ja vanhat kujeet.