EU:n komissio on julkaissut uuden metsästrategian, joka korostaa metsien monipuolista ja kestävää käyttöä. Lisäksi komissio tunnustaa metsäsektorin merkityksen kasvun, työllisyyden ja biotalouden edistäjänä.
Suomessa metsätalous on ollut aina luonteva osa yhteiskuntaa. Meillä riittää metsää niin virkistys- kuin talouskäyttöön, ja metsien käyttöä ohjataan monien eri lakien kautta.
Kaikissa EU:n jäsenmaissa ei ole samanlainen tilanne kuin meillä. Siksi yhteisiä suuntaviivoja metsien käyttöön tarvitaan, vaikka metsiin liittyvä päätöksenteko on jatkossakin jäsenmailla itsellään. Uusi metsästrategia on onnistunut tässä hyvin.
Metsästrategiassa korostetaan, että EU:n metsiin liittyvää koordinaatiota on parannettava ja elinkeinonäkökulmaa lisättävä. Tämä merkitsee Suomelle ja koko EU:lle mahdollisuutta parantaa metsäsektorin kilpailukykyä. Strategiassa painotetaan komission, jäsenmaiden ja sidosryhmien vahvaa yhteistyötä, jolla edistetään puun monipuolista käyttöä kestävänä, uusiutuvana sekä ilmasto- ja ympäristöystävällisenä raaka-aineena. Suomen on nyt toimittava aktiivisesti yhteistyössä eri metsäsektorin toimijoiden kanssa ja edistettävä metsien kestävää talouskäyttöä sekä EU:ssa että kotimaassa.
Metsien ja niiden käytön alueelliset erityispiirteet huomioitava
Strategian lähtökohtana on metsien kestävä hoito ja käyttö huolimatta siitä, ohjautuuko puu esimerkiksi jalostukseen vai energiantuotantoon. Komission on tarkoitus laatia yhdessä jäsenmaiden ja sidosryhmien kanssa kestävää metsätaloutta koskevat kriteerit. Niiden on perustuttava olemassa oleviin kestävän metsätalouden periaatteisiin, joissa kestävyyttä tarkastellaan maa- ja aluetasolla ja joissa otetaan huomioon maiden metsiin liittyvät erityispiirteet.
Mistä uudet menestystarinat?
Strategia nostaa esiin EU:n oman lainsäädännön vaikutukset metsäteollisuuden ja sen arvoketjujen kustannuksiin. Lisääntyvä sääntely heikentää yritysten kilpailukykyä. Sääntelyn vaikutusten avoin arviointi on välttämätöntä, jos halutaan rakentaa uusiutuviin luonnonvaroihin pohjautuvaa biotaloutta. Uusien innovaatioiden tukeminen on tärkeä osa puun käytön edistämistä. Unionissa on panostettava nyt pitkäjänteiseen tutkimus- ja kehitystyöhön uusien innovaatioiden ja tuotteiden kehittämiseksi. Uudet menestystarinat eivät kuitenkaan synny ilman olemassa olevaa menestyvää teollisuutta.