Uutishuone

Uutiset

Yhdysvaltojen tullipäätökset koettelevat myös metsäteollisuuden markkinoita

Yhdysvaltojen 2.4. ilmoittamat tullit merkitsevät kansainvälisen kaupan toimintaympäristön olennaista heikkenemistä. Suomelle tärkeänä vientialana myös metsäteollisuus kohtaa haasteita mahdollisten tullien myötä.‍

– Näin laajat ja kansainväliset tullit Yhdysvaltojen kauppakumppaneille muuttaisivat toteutuessaan tavaravirtoja, markkinoiden kilpailuasetelmia ja vaikeuttaisivat talouden näkymän arviointia, sanoo Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström.

Tutkimuslaitosten arviot tullien korotusten vaikutuksista kansainväliseen ja Yhdysvaltojen talouteen ovat yhdensuuntaisia: tullien merkittävät korotukset heikentävät talouskasvua ja nostavat hintoja.

Yhdysvallat suomalaiselle metsäteollisuudelle tärkeä markkina

Yhdysvallat oli vuonna 2024 Suomen metsäteollisuuden kolmanneksi tärkein vientimarkkina, jonka osuus alan 12,1 miljardin euron viennistä oli 9,2 % (noin 1,1 miljardia euroa). Suomalaisen metsäteollisuuden päämarkkinat säilyvät Euroopassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta Yhdysvaltojen markkinoiden epävarmuus heijastuu toimialan globaaliin kauppaan.

– Suomalaiselle metsäteollisuudelle vapaa, sääntöpohjoinen kansainvälinen kauppa on keskeinen arvo. Seuraamme tarkasti tilanteen kehittymistä kun toimialamme tuotteet näyttävät olevan Yhdysvaltain erityistarkastelussa, Lindström toteaa.

Tuoreessa toimeenpanoasetuksessa joitakin metsäteollisuuden tuoteryhmiä rajattiin Yhdysvaltojen tullien ulkopuolelle. Presidentti Trumpin maaliskuussa käynnistämä tutkinta metsäteollisuustuotteiden tuonnin aiheuttamista uhkista Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle ja toimista kotimaisen puuntuotannon sekä jalostuksen lisäämiseksi voivat kuitenkin johtaa vientituotteisiimme kohdistuviin lisätulleihin myöhemmin.

Eurooppalaiset kattojärjestöt: esteetön puutuotteiden kauppa hyödyttää kaikkia

Metsäsektorin eurooppalaiset toimialajärjestöt ovat jo ennakkoon valmistautuneet mahdollisiin tariffineuvotteluihin sekä vastatoimiin Trumpin tullikorotuksia kohtaan. Euroopan paperiteollisuuden liitto (Cepi) on kehottanut EU-komissiota edelleen jatkamaan tariffineuvotteluja toimitusketjujen häiriöiden estämiseksi.

Mikäli jatkoneuvottelut epäonnistuvat ja Yhdysvallat säilyttää esitetyt tullit, Cepi vaatii EU:lta nopeita ja oikeasuhtaisia vastatoimia. Samalla liitto suosittelee, että vastatoimien listalta poistetaan tuotteet, joiden saatavuuden heikentyminen voisi vaarantaa tuotantoketjut.

Euroopan puutuoteteollisuuden liitto (Cei Bois) on samoin pitänyt tärkeänä, että EU ja Yhdysvallat säilyttävät esteettömän puutuotteiden kaupan.

Metsäteollisuus ry koostaa toimialan kansainvälisen kaupan kannalta keskeisiä ajankohtaisnostoja muuttuvien tullien vaikutuksista päivittyvään artikkeliinsa tänne.

Euroopan unioniInvestoinnitKansainvälinen kauppaKauppapolitiikkaKilpailukykyTalouspolitiikkaTeollisuuspolitiikka

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Maarit Lindström
Johtaja, pääekonomisti

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset

Petteri Orpon hallituksen kehysriihessä tekemissä päätöksissä on paljon hyvää. Uupumaan jäivät metsäteollisuudelle tärkeä sähköistämistuen jatko, vankempi metsien kasvupaketti ja vähäliikenteisten

Artikkelit
Keräämme tähän päivittyvään artikkeliin metsäteollisuuden kansainvälisen kaupan kannalta keskeisiä nostoja muuttuvien tullien vaikutuksista.
Uutiset
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-maaliskuussa puuta yksityismetsistä 8,1 miljoonaa kuutiota. Määrä on kasvanut yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.
Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Artikkelit
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset huomioivat linnuston metsänkäsittelyssä kattavasti. Yritykset noudattavat laajasti Metsänkäsittely ja linnusto -oppaan ohjeita ja suosituksia.
Blogit
Komissio on nostanut kilpailukyvyn, turvallisuuden, omavaraisuuden sekä kestävän vaurauden korkealle EU:n agendalla.