Uutishuone

Artikkelit

Kansainvälisen kaupan ajankohtaisseuranta tullien vaikutuksista metsäteollisuudelle

Kansainvälinen kauppa on geopoliittisten voimien myllerryksessä. Yhdysvaltojen uuden hallinnon aikaansaama aallokko osuu myös Suomeen ja metsäteollisuuteen. Metsäteollisuus ry pyrkii muodostamaan parhaan mahdollisen toimialan tilannekuvan alati muuttuvan kansainvälisen kaupan ja kauppapoliittisen toimintaympäristön muutosten keskellä.

Keräämme tähän päivittyvään artikkeliin metsäteollisuuden kansainvälisen kaupan kannalta keskeisiä ajankohtaisnostoja muuttuvien tullien vaikutuksista.

Tiiviisti:

  • Yhdysvalloissa on käynnissä tutkinta puutavaran tuonnin aiheuttamista uhista kansalliselle turvallisuudelle.
  • Presidentti Trump on myös käynnistänyt selvityksen Yhdysvaltojen oman metsätalouden ja puutavaratuotannon tehostamiseksi.
  • Yhdysvaltojen asettamat laajat 20 %:n yleistullit eurooppalaisille tuotteille vaikuttavat suomalaiseen metsäteollisuuteen suoraan ja välillisesti. Yhdysvallat on kuitenkin myöntänyt 90 päivän aikalisän tullien voimaansaattamiselle.
  • Euroopan komissio suunnittelee vastatulleja Yhdysvalloille, mutta on jäädyttänyt aikeensa 90 päiväksi neuvotellakseen USA:n kanssa. Tuotelistaussuunnitelma kattaa myös metsäteollisuuden tuotteita.

Tapahtumat 2025

11.4. Kiina on ilmoittanut nostavansa amerikkalaisten tuotteiden tuontitullin 125 %:iin. Uudet tuontitullit tulevat voimaan lauantaina 12.4.2025. Valkoisen talon mukaan USA:n Kiinalle asettama tullitaso on 145 %.

10.4. Euroopan komissio reagoi Yhdysvaltojen aikalisään yleistullien voimaansaattamisessa.

9.4. – Vastavuoroiset tullit ja rajaukset
Yhdysvallat otti käyttöön 20 %:n vastavuoroiset tullit 9. huhtikuuta, mutta niiden toimeenpanoa lykättiin vielä samana päivänä 90 päivän neuvottelutauon ajaksi. Kiina, mukaan lukien Hongkong ja Macao, jäi toimeenpanon piiriin 125 %:n tuontitullilla. Kiina vastasi Yhdysvalloille omalla 84 % tuontitullillaan kaikille USA:sta tuotaville tuotteille. Muut maat siirtyivät 10 %:n yleistulliin tietyin poikkeuksin, jotka on määritelty tulliluokkien 9903.01.26–9903.01.34 alla. Metsäteollisuuden kannalta tärkeä poikkeus on luokka 9903.01.32, johon sisältyvät bioenergia, puuraaka-aineet, sahatavara sekä joukko muita puutuotteita.

5.4. – Yleistullit voimaan tuonnille EU:sta
Yhdysvallat otti käyttöön 10 %:n yleistullin 5. huhtikuuta. Tullilistaan sisältyvät paperi, kartonki ja sellu, mutta bioenergia, puuraaka-aine ja osa mekaanisen metsäteollisuuden tuotteista jäi tullien ulkopuolelle. Kiina reagoi ilmoittamalla 34 %:n vastatulleista kaikille Yhdysvalloista tuotaville tuotteille 10.4. alkaen. EU ilmoitti valmiudestaan neuvotteluihin, mutta valmisteli samanaikaisesti vastatoimia USA:n tulleille. Toimialajärjestöt reagoivat: Euroopan paperiteollisuuden liitto Cepi (Confederation of European Paper Industries) ja Euroopan puutuoteteollisuuden liitto Cei-Bois (European Confederation of Woodworking Industries) ottivat asiaan kantaa ja päivittivät aiempia kannanottojaan.

3.4. Yhdysvallat määräsi 20 %:n yleistullit kaikille EU:sta Yhdysvaltoihin kuljetettaville tuotteille. Tuoreessa toimeenpanoasetuksessa rajattiin kuitenkin useita metsäteollisuuden tuotteita tullien ulkopuolelle. Tästä huolimatta yleistullit vaikuttavat suoraan ja välillisesti suomalaiseen metsäteollisuuteen, jolle Yhdysvallat oli vuonna 2024 kolmanneksi tärkein vientimarkkina. Yhdysvaltojen markkinoiden epävarmuus heijastuu laajemmin toimialan globaaliin kauppaan. Lue Metsäteollisuus ry:n tiedote täältä.

26.3. Presidentti Trump määräsi 25 prosentin tullimaksut ulkomaisille tuontiautoille 2.4. alkaen. Tilaisuudesta televisioidussa puheessa hän nosti myös esiin tullit keinona vapautua ulkomailta tuotavan puutavaran käytöstä.

12.3. Yhdysvaltojen 25 %:n tuontitullit kaikelle tuodulle teräkselle ja alumiinille astuivat voimaan. Euroopan Unioni on lähes välittömästi julkaissut komission ehdotuksen vastatoimiksi ja käynnistää asiasta sidosryhmäkonsultaation. Vastatoimien sisältämässä tuotelistauksessa on mukana toimialamme tuotteita. Ulkoministeriö on pyytänyt yrityksiltä ja järjestöiltä kommentteja.  

1.3. Presidentti Trump antoi määräyksen Yhdysvaltain kauppaministeriölle käynnistää tutkinta puutavaran tuonnin aiheuttamista uhkista kansalliselle turvallisuudelle, mikä voi luoda laillisen perustan uusille tulleille. Tutkinnassa selvitetään, tuodaanko puutavaraa Yhdysvaltain markkinoille amerikkalaisen taloudellisen vaurauden ja kansallisen turvallisuuden kustannuksella. Tutkinnan on oltava valmis 26.11. mennessä. Presidentti Trump antoi myös asetuksen Yhdysvaltojen oman metsätalouden ja puutavaratuotannon tehostamiseksi.

Kansainvälinen kauppaKauppapolitiikkaKilpailukykyPuupohjaiset tuotteet

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Timo Tolonen
Kansainvälisen kaupan päällikkö

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Artikkelit
Keräämme tähän päivittyvään artikkeliin metsäteollisuuden kansainvälisen kaupan kannalta keskeisiä nostoja muuttuvien tullien vaikutuksista.
Blogit
Komissio on nostanut kilpailukyvyn, turvallisuuden, omavaraisuuden sekä kestävän vaurauden korkealle EU:n agendalla.
Uutiset
Suomelle tärkeänä vientialana myös metsäteollisuus kohtaa haasteita mahdollisten tullien myötä.
Artikkelit
Metsäteollisuus on maamme merkittävimpiä vientialoja ja työllistäjiä.
Blogit
Yhdysvallat muokkaa nyt globaalia pelikenttää luoden epävarmuutta myös metsäteollisuuden toimintaympäristöön.
Uutiset
Paperin ja kartongin tuotantomäärät kääntyivät viime vuonna kasvuun niin Suomessa kuin Euroopassakin.