Uutishuone

Blogit

Putinin puupäivä

Presidentti Putin käyttää kerran vuodessa yhden päivän keskustellakseen paikallisen metsäsektorin kanssa. Odotamme jännityksellä tämän vuoden puupäivän seuraamuksia.

Syksyllä 2011 Putin matkasi Tserepovetsin metsäteollisuuskaupunkiin Luoteis-Venäjällä ja vietti päivän pohtien ”Luoteis-Venäjän sosiaalis-ekonomista kehitystä”. Metsäsektori sai erityishuomiota ja raakapuun vienti oli valtakunnallisella syntilistalla.

Venäjällä on vahva uskomus, että raaka-aineiden viennissä juuri raakapuulla on merkittävä kansantaloutta ja metsäteollisuutta heikentävä vaikutus. Tserepovetsin kehityspäivä oli samalla Yhtenäisen Venäjän puoluepäivä, jossa vakuutettiin kansalaisille Venäjän turvaavan oman etunsa etenkin, kun WTO:n jäsenyysneuvottelut olivat tuolloin kuumimmillaan. Lopulta Venäjän WTO-liittymissopimuksessa raakapuun vientiä helpotettiin alentamalla vientitulleja.

Viime vuonna Putin matkasi Siperiaan Burjatian tasavaltaan Ulan-Uden kaupunkiin keskustellakseen metsäsektorin tilasta. Metsäsektori sai haukut ja metsäviraston johtaja sai potkut. Myöhemmin myös federaation teollisuuden ja kaupan ministeriön metsäteollisuusosaston johtaja siirrettiin uusiin tehtäviin. Putinin viesti oli ilmeinen: metsäsektorin tulee kantaa kortensa kekoon modernisoitaessa Venäjän taloutta. Ja lisäksi: raakapuun vienti on pahasta. Presidentin ja metsäsektorin kokouksessa Amurin alueen kuvernööri ehdotti Putinille toimia, joilla raakapuun vientiä voidaan estää. Ne kuitenkin ovat WTO-sopimuksen vastaisia.

Kieltämättä Venäjän metsäsektori on kriisissä. Valtavasta puuvarannosta huolimatta sektorin merkitys kansantaloudessa on mitätön, puunkorjuumäärät eivät kehity nousevasti, kustannukset laukkaavat rakenteellisten ongelmien vuoksi ja investointeja alaan on yllättävän vähän. Poliittisesti metsäsektoria on kehitetty lähinnä vain tullipolitiikalla – siis rajoittaen raakapuun vientiä. Kokonaisvaltainen näkemys ja horisontaalinen toteutus metsäsektorin kehittämiseksi puuttuvat.

Odotankin innolla tämän vuoden Putinin puupäivää. Minne hän suuntaa ja mitä toimia Putin ehdottaa metsäsektorin kehittämiseksi?

Putin voisi vierailla Suomen lähialueilla metsäteollisuuspaikkakunnilla, joissa on suomalaisen metsäteollisuusyrityksen laitos. Voisimme ehdottaa toimia, joilla Venäjän metsäsektori saadaan nousuun. Resepti on yksinkertainen: intensiivisen metsätalouden käyttöönotto, infrastruktuurin kehittäminen valtion tuella, hallinnollisen taakan pienentäminen, poliittisen vakauden lisääminen ja kansainvälisen kaupan vapauttaminen. Ja lisäksi: raakapuu saisi liikkua vapaasti.

Juuri venäläisen puunkorjuusektorin kunto on tärkeä teollisuuden kannalta. Jos puu ei liiku, niin ei ole jatkojalostustakaan. Puun tarjontaa tulee vahvistaa ja Luoteis-Venäjällä se tapahtuu osin raakapuun viennin avulla oman teollisuuden puuttuessa. Suomeen viedään Venäjältä erityisesti kuitupuuta, jolla on vähäinen kysyntä Luoteis-Venäjällä. Viime vuonna suomalainen teollisuus tuki Luoteis-Venäjän korjuusektoria noin 270 miljoonan euron kantorahatulolla. Tämä rahasumma tuo suoraan ja välillisesti merkittäviä hyötyjä lähialueillemme. Luulisi sen kiinnostavan Putiniakin.

Tietoa meistä

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Metsäteollisuus ry
Forestindustries

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.
Tilastot
Hyvin toimivat ja avoimet puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.
Uutiset
Suomalainen metsäala tekee paljon vapaaehtoisia toimia, joiden tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja kääntää metsälajien uhanalaistumiskehitys laskuun.
Artikkelit
Yhdistyksen hallitukseen kuuluu vähintään 23 ja enintään 33 jäsentä, jotka valitaan vuosittain syyskokouksessa seuraavaksi kalente…
Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Blogit
Metsäsektori ei lepää laakereillaan vaan panostaa tutkimukseen ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.