Uutishuone

Uutiset

Parlamentti heikentämässä EU:n raaka-aine- ja energiaomavaraisuutta

Euroopan parlamentti äänesti tänään uusiutuvan energian edistämistä koskevasta direktiivistä. Lopputuloksena parlamentti meni komission näkemystä merkittävästi huonompaan suuntaan raaka-aine- ja energiaomavaraisuudessa. Parlamentti kyseenalaistaa primääribiomassan, kuten pienpuun, latvusmassan ja oksien uusiutuvuuden. Direktiivillä on laajoja vaikutuksia myös metsäteollisuudelle.

Parlamentin kannassa primääribiomassan käytölle asetetaan katto, joka vastaa vuosien 2017–2022 keskiarvoa primääribiomassan loppukulutuksesta. Katon ylittämää määrää ei katsottaisi uusiutuvaksi energiaksi, eikä se näin ollen olisi laskettavissa uusiutuvan energian tavoitteeseen. Parlamentin mukaan primääribiomassan käyttöä tulee asteittain vähentää vuoteen 2030 mennessä.

Parlamentti kiristää myös primääribiomassan hankintaa koskevia kestävyyskriteerejä. Parlamentin mukaan kestäväksi luokiteltava biomassa ei saisi tulla avohakkuualueilta muissa kuin poikkeustapauksissa. Bioenergiantuotannossa hyödynnettäviä jakeita, kuten oksia ja latvuksia tulee merkittäviä määriä teollisuuspuun hankinnan yhteydessä. Jatkossa näitä avohakkuulta saatavia jakeita ei siis saisi lukea uusiutuvan energian tavoitteeseen.

Parlamentti ehdottaa, että puun käytön hierarkia eli ns. kaskadikäyttö sisällytettäisiin EU-lainsäädäntöön toimeenpanoasetuksella komission ehdottaman delegoidun asetuksen sijaan. Metsäteollisuus pitää tätä osaa kannasta oikeansuuntaisena, mutta korostaa, että kaskadikäytöstä tulisi päättää kansallisesti. Jäsenmaiden metsät ja teollisuuden rakenne poikkeavat EU:ssa merkittävästi toisistaan, ja EU-laajuinen lainsäädäntö hankaloittaa puun järkevää käyttöä.

Fossiilitalouden tilalle tarvitaan uusiutuvasta puusta valmistettuja tuotteita, mutta puun uusiutuvuuden kyseenlaistaminen sotii tätä vastaan. Metsäteollisuus ry katsookin, ettei puun uusiutuvuuden pitäisi olla mielipide- tai äänestysasia vaan maailmanlaajuisesti tunnistettu fakta.

– Keskellä energiakriisiä ja fossiilitaloudesta luopumista parlamentin kanta uusiutuvan energian direktiiviin unohtaa EU:n raaka-aine- ja energiaomavaraisuuden tärkeyden. Tulevissa kolmikantaneuvotteluissa neuvostolle ja komissiolle jää iso työ nostaa tämä erittäin ajankohtainen asia taas keskustelun ytimeen, painottaa Metsäteollisuus ry:n Kansainvälisten ja EU-metsäasioiden päällikkö Maija Rantamäki.

Agenda 2030Euroopan unioniIlmansuojeluIlmastoLuonto ja ympäristöUusiutuva energia

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Maija Rantamäki
Kansainvälisten ja EU-metsäasioiden päällikkö

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.
Artikkelit
Yhdistyksen hallitukseen kuuluu vähintään 23 ja enintään 33 jäsentä, jotka valitaan vuosittain syyskokouksessa seuraavaksi kalente…
Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Blogit
Metsäsektori ei lepää laakereillaan vaan panostaa tutkimukseen ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Uutiset
Afryn tekemä, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä.
Blogit
EU:lla on nyt tilaisuus vahvistaa metsäsektorin merkitystä siirryttäessä kohti kestävämpää tulevaisuutta.