Maa- ja metsätalousministeriössä kirjoitetaan parhaillaan uutta metsälakia. Uudistuksen tavoitteena on metsien kestävän käytön ja runsaiden metsävarojen turvaaminen sekä aktiivisen metsätalouden edistäminen ja kannattavuuden parantaminen. Metsänomistajan kannustaminen aktiiviseen metsänhoitoon, puuston kasvusta huolehtiminen ja tarjonnan lisääntyminen markkinoilla ovat tärkeitä edellytyksiä metsäteollisuuden tulevaisuuden menestyksen kannalta.
Onnistunut laki helpottaa käytännön toimintaa yksiselitteisyydellään. Se selkeyttää toimijoiden vastuita, helpottaa viranomaisen valvontatyötä ja vähentää byrokratiaa.
Edellisen metsälain uudistamisen jälkeen maailma on muuttunut. Metsänomistajan tarpeet ja odotukset metsiensä käytölle ovat monipuolistuneet: osa edellyttää omaisuudelta taloudellista tuottoa, osa painottaa enemmän metsiensä virkistys- ja luontoarvoja.
Metsätaloudelta odotetaan apua uusiutuvan energian lisäämiseen. Metsäteollisuuden perinteiset ja uudet tuotteet vastaavat kokonaisuudessaan globaaleihin ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin. On siis tärkeää, että metsälain uudistus takaa paitsi metsien kestävän käytön, myös metsien kasvun ja käytön tulevaisuutta varten.
Uusi metsälaki lisää metsänomistajan valinnanvapautta metsien hoidossa ja käytössä. Valinnanvapaus ja metsien uudistamisvelvoite takaavat metsätalouden kestävyyden ja motivoivat metsätalouden aktiiviseen harjoittamiseen. Muutoksen suunta on oikea ja sopii ajan henkeen.
Hyvän metsänhoidon ansiosta Suomen metsävarat kasvavat enemmän kuin koskaan ja merkittävästi käyttöä enemmän. Talousmetsien luonnonhoidon avulla myös metsien monimuotoisuus on parantunut. Uusi laki sallii aiempaa vaihtelevampia metsänkäsittelymenetelmiä, mikä parantaa entisestään monimuotoisuutta.
Valinnanvapauden lisääminen merkitsee metsänomistajalle lisääntyvää vastuuta metsiensä hoidosta ja käytöstä. Esimerkiksi metsien jatkuvassa kasvatuksessa on varmistettava, että kasvamassa on aina riittävä määrä kasvatuskelpoista puuta. Järjestelmämme on tähän valmis ja metsänomistajan apuna ovat metsäalan ammattilaiset ja markkinaehtoisesti toimivat metsäpalveluorganisaatiot.
Vastuun siirtymisen rajapinta toimijalta toiselle on puhututtanut metsälain uudistamisessa. On tärkeää, että jokaisella toimijalla on vastuu omista teoistaan ja oikeudet, vastuut ja velvollisuudet ovat uudessa laissa selkeät.
Uudistamisen rajoitukset ovat perustuneet vanhassa laissa puuston ikään tai läpimittaan, mutta uuteen metsälakiin rajoja ei tule. Rajoitusten poistaminen parantaa metsätalouden kannattavuutta ja tuo metsien käytölle nykyistä enemmän joustavuutta. Muutos on ennakkoluuloton ja luottaa metsänomistajan päätöksentekokykyyn. Metsien uudistamisesta ”liian varhain” ei ole pelkoa, sillä taloudellisesti ajatteleva metsänomistaja maksimoi edelleen arvokkaan järeän tukkipuun määrää.
Muutoksen tahtotila on, että metsien käsittelyn monipuolistaminen innostaa uusia metsänomistajaryhmiä metsiensä hoitoon ja käyttöön. Nykyisin iso osa metsistä on aktiivisen käytön ulkopuolella. Metsien käyttöä voidaan nostaa merkittävästi nykytasosta, mikä hyödyttäisi koko kansantaloutta monipuolisten ja hyvinvointia tuottavien tuotteiden muodossa ja edesauttaa uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttamisessa.