Uutishuone

Blogit

Lintujen pesintää ei tahallaan häiritä

Lintujen pesimäaikaan toteutettava puunkorjuu nousi yllätyksellisesti keskusteluun europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen tuoreen blogin myötä. Aihe ei ole uusi tai yllättävä, mutta ajankohta on. Teemasta on keskusteltu usein keväisin lintujen pesimäajan kynnyksellä.

Pietikäinen esitti blogissaan, että juuri Suomi rikkoo kesähakkuisiin liittyvällä tulkinnallaan EU-lainsäädäntöä lintujen suojelussa. Väitteen ytimessä on kysymys, onko kesäisin toteutettava puunkorjuu lintujen tahallista häirintää vai ei.

Kesäisin toteutettava puunkorjuu ei ole lintujen tahallista häirintää.

Suomalainen metsäteollisuus suhtautuu vakavasti lintujen pesinnän huomioimiseen osana metsänhoitotöitä sekä EU:n lintudirektiiviin ja sen oikeaan soveltamiseen. Siksi metsäteollisuus pitää tärkeänä, että Suomen viranomaiset käyvät asian vielä yhdessä läpi komission kanssa.

Lintujen pesinnän huomioon ottaminen on ollut keskeinen osa suomalaista kestävää metsätaloutta 1990-luvun lopulta lähtien. Käytännössä hakkuita suunnataan lintujen pesimäaikaan kuiville ja kuivahkoille kankaille, joilla lintujen luku- ja lajimäärä ovat huomattavasti vähäisemmät kuin rehevillä kasvupaikoilla. Esimerkiksi lehdoissa, korvissa ja rehevissä rantametsissä vältetään puunkorjuuta touko-kesäkuussa.

Paikkatiedolla lisää rauhaa linnuille

Puuntuotantoon soveltuvaa metsämaata on Suomessa 20,3 miljoonaa hehtaaria. Arvion mukaan uudistushakkuita toteutetaan vuosittain touko-kesäkuussa noin promillen pinta-alalla tästä. Lisäksi uhanalaisten lintujen pesät kierretään puunkorjuussa aina kun pesäpaikat ovat tiedossa. Nämä käytännön järjestelyt eivät tue käsitystä, että puunkorjuussa häirittäisiin tahallisesti lintuja.

Uusimman paikkatiedon myötä lintujen eloa voidaan vielä entisestään rauhoittaa. Metsäteollisuus on jo pitkään kannustanut paikkatiedon avaamiseen, jotta esimerkiksi tiedot harvinaisten petolintujen pesäpaikoista olisivat eri toimijoiden käytössä. Jos metsissä toimivilla yrityksillä olisi ajantasaisin tieto huomioitavista kohteista, sitä myös hyödynnettäisiin metsien käsittelyä suunniteltaessa ja toteutettaessa. Nyt tilanne ei valitettavasti ole näin, vaan metsätalouden toimijoiden käytössä oleva paikkatieto petolintujen pesäpuista on puutteellista.

Puunkorjuuta tehdään ympäri vuoden, sillä tehtaiden pyörät pyörivät tasaisesti läpi vuoden. Samalla varmistetaan myös se, että suomalaisilla metsäalan toimijoilla on töitä myös keväällä ja kesällä.

Metsäteollisuus haluaa linnuille mahdollisimman vähän häiriötä. Työtä lintujen huomioonottamiseksi tehdään jatkuvasti ja käytäntöjä halutaan edelleen parantaa: käytössä on sekä yrityskohtaista että toimialan yhteistä ohjeistusta, kuten Metsätehon opas Metsänkäsittely ja linnusto. Nykyisiä käytäntöjä metsissä on vaikea tulkita tahalliseksi lintujen häirinnäksi. Aina voimme parantaa ja yksi avain siihen olisi metsäteollisuusyritysten käytettävissä oleva paras ja ajantasaisin paikkatieto. Sen avointa ja aktiivista hyödyntämistä on syytä kiirehtiä.

Tietoa meistä

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Metsäteollisuus ry
Forestindustries

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Artikkelit
Yhdistyksen hallitukseen kuuluu vähintään 23 ja enintään 33 jäsentä, jotka valitaan vuosittain syyskokouksessa seuraavaksi kalente…
Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Blogit
Metsäsektori ei lepää laakereillaan vaan panostaa tutkimukseen ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Uutiset
Afryn tekemä, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä.
Blogit
EU:lla on nyt tilaisuus vahvistaa metsäsektorin merkitystä siirryttäessä kohti kestävämpää tulevaisuutta.
Uutiset
Metsäteollisuuden kevätseminaarissa puhuttiin Suomen 30-vuotisen EU-jäsenyyden suomista mahdollisuuksista ja sen tuomista haasteista. Eniten huomio kiinnittyi turvallisuuteen ja teollisuuden kilpailukykyyn.