Yritysyhteistyöstä ratkaisuja koulutukseen ja työelämään
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa on kunnille toimiva keino vastata työmarkkinoiden osaamistarpeisiin. Samalla kunnat saavat eväitä kehittää ja päivittää alueidensa koulutustarjontaa vastaamaan paremmin työnantajien tarpeita.
Kunnan ja elinkeinoelämän välinen yhteistyö on olennaista niin osaavan työvoiman saatavuuden kuin alueen elinvoimaisuuden turvaamiseksi. Kuntapäättäjien keskeisiä seurattavia asioita ovat työnantajien tarpeisiin pohjautuva koulutuksen ja osaamisen kehittäminen sekä yhteistyön lisääminen ja vakiinnuttaminen.
Kuntapäättäjien tekemällä työllä osaamistason ylläpitämiseksi on vaikutusta osaavan työvoiman saatavuuteen ja sitä kautta alueen vetovoimaan ja myös teollisuuden kilpailukykyyn.
Yritysyhteistyö parantaa työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamista
Yritysyhteistyöllä parannetaan työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamista, mikä vaikuttaa kunnan elinvoimaan. Elinkeinoelämältä saadaan ajantasaisimmat signaalit tulevaisuuden osaajatarpeista, joiden pohjalta koulutusjärjestelmää ja -tarjontaa voidaan päivittää.
Metsäteollisuudessa hyviksi havaittuja yhteistyömuotoja ovat olleet erilaiset kumppanuusmallit ja -sopimukset sekä yhteistyössä räätälöidyt osaamisen kehittämisen ohjelmat. Kunnan ja paikallisten yritysten yhteistyöstä on hyötyä kaikilla oppiasteilla ja se voi tukea myös maahanmuuttajien työllistymistä.
Metsäteollisuudelle on tärkeää etenkin matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä tekniikan ja luonnonvara-alojen koulutuksen saavutettavuus. Monimuotoisten opiskelutapojen kuten työelämälähtöisten koulutusten tai verkko-opintojen hyödyntäminen laajentaa yhteistyömuotoja yrityksen ja kunnan välillä.