Uutishuone

Uutiset

Vastuuton lakkoilu ei tuo ratkaisua, vaan rapauttaa kilpailukykyä vaikeassa tilanteessa

Teollisuusliitto on tänään ilmoittanut laajoista vientiteollisuuteen kohdistuvista työtaisteluista. Lakko pysäyttäisi myös sahojen ja vaneritehtaiden toiminnan kolmeksi vuorokaudeksi 9.-11.12.

-Teollisuusliiton toiminta tähtää vientiteollisuuden sopimusneuvottelujen kriisiyttämiseen. Päätös katkaista neuvottelut etuajassa ja antaa saman tien lakkovaroitus, on poikkeuksellinen toimi, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

-Se kertoo siitä, että ammattiliitto haluaa vaikeuttaa sovun syntymistä työehtosopimusneuvotteluissa. Lakkoilulla ei vauhditeta neuvottelusovun löytymistä, vaan ainoastaan rapautetaan entisestään suomalaisen tuotannon kilpailukykyä, Hollmén jatkaa.

Jo pelkkä lakonuhka voi tuottaa tilaus- ja asiakasmenetyksiä mekaanisessa metsäteollisuudessa. Talous- ja suhdannetilanne heikkenee, ja epävarmuus toimituksista karkottaa pahimmillaan sahojen ja vaneritehtaiden nykyisiä asiakkaita. Jos lakko keskeyttäisi tuotannon, suomalaiset tehtaat menettäisivät kyvyn vastata uuteen asiakaskysyntään.

-Teollisuusliitto toimii rikkoen, kun nyt pitäisi toimia rakentavasti. Metsäteollisuus ry toivoo, että työntekijäpuolellakin ymmärrettäisiin kilpailukyvyn merkitys heikkenevässä talous- ja suhdannetilanteessa, Hollmén korostaa.

Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina lopettavansa neuvottelut mekaanisen metsäteollisuuden sopimuksesta. Päätös oli yllätys, sillä neuvottelut päättyvät yli viikko ennen sopimuskauden päättymistä ja kesken osapuolten yhdessä aikatauluttamaa neuvotteluprosessia.

Metsäteollisuus ry muistuttaa, että osapuolilla on nyt erityisen suuri yhteinen vastuu suomalaisen tuotannon kilpailukyvystä, koska talous- ja suhdannetilanne on heikentynyt. Tällaisessa tilanteessa työntekijäpuolen vaatimukset jo entuudestaan kilpailijamaita lyhyemmän työajan lyhentämisestä edelleen ovat edesvastuuttomia.

Työajan lyhentäminen heikentäisi suomalaisen tuotannon kustannuskilpailukykyä. Suomalaiset sahat ja vaneritehtaat kilpailevat markkinoista huomattavasti alhaisemman kustannustason ja pidemmän työajan alueiden, kuten Baltian, Puolan ja Venäjän, tuotannon kanssa. Esimerkiksi Viroon verrattuna työvoimakustannukset ovat Suomen vaneritehtailla noin kolminkertaiset.

Koska työvoimakustannukset ovat korkeat, tulisi mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimusten mahdollistaa mahdollisimman tehokas tuotannon ja työajan järjestäminen. Tehtaiden kilpailukykyä voitaisiin parantaa esimerkiksi lisäämällä mahdollisuuksia tehtaiden käyntiasteiden nostamiseen sekä sujuvoittamalla lomien sijoittelua. Teollisuusliitto on ottanut nyt päinvastaisen suunnan.

Lisätietoja:

Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, p. 040 746 3687

Tietoa meistä

Jaa julkaisu:

Uutishuone

Lisää aiheesta

Artikkelit
Yhdistyksen hallitukseen kuuluu vähintään 23 ja enintään 33 jäsentä, jotka valitaan vuosittain syyskokouksessa seuraavaksi kalente…
Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Blogit
Metsäsektori ei lepää laakereillaan vaan panostaa tutkimukseen ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Uutiset
Afryn tekemä, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä.
Blogit
EU:lla on nyt tilaisuus vahvistaa metsäsektorin merkitystä siirryttäessä kohti kestävämpää tulevaisuutta.
Uutiset
Metsäteollisuuden kevätseminaarissa puhuttiin Suomen 30-vuotisen EU-jäsenyyden suomista mahdollisuuksista ja sen tuomista haasteista. Eniten huomio kiinnittyi turvallisuuteen ja teollisuuden kilpailukykyyn.