Metsäteollisuuden työehtosopimusten pohjat naputeltiin paperille 60-luvulla, kun perinteisille tuotteille, paperille, sellulle ja sahatavaralle, löytyi kysyntää maailman turuilla ja toreilla suuremmin huutelematta. Nuo ajat ovat auttamattomasti takanapäin, kilpailu on kiristynyt ja koventunut.
Painopaperin kulutus on ollut laskussa jo usean vuoden ajan, kun kuluttajat tarttuvat paperin sijasta padeihin ja sukeltavat internetin uumeniin. Kulutustottumusten muutosten lisäksi talouden taantuma on ravistellut talouksia ja teollisuutta erityisesti Euroopassa, joka on metsäteollisuuden suurin vientimarkkina.
Suomalaista perusteollisuutta edustava metsäteollisuus on taantumassakin osoittanut olevansa yhä yksi viennin tukijaloista. Nykyisen liiketoiminnan ohella ala kehittää uutta, tulevaisuuden liiketoimintaa, muun muassa uusiutuvaa energiaa tuottavia biojalostamoita, ympäristömyönteisen rakentamisen ja asumisen ratkaisuja sekä uusiutuviin raaka-aineisiin perustuvia pakkausmateriaaleja. Uusien tuotteiden kysyntä ei ole vielä räjähtänyt käsiin, mutta tulevaisuus näyttää lupaavalta. Kuluttajien valinnat ratkaisevat lopulta menestyksen.
Tuotantolaitosten tilanne Suomessa ei ole mitenkään lohduton, kun vain itse pidämme huoli niiden kilpailukyvystä. Suomen kaukainen sijainti päämarkkinoista ja siitä johtuvat kuljetuskustannukset nostavat tuotteiden hintoja. Niinpä meidän on toimittava Suomessa joustavammin ja tehokkaammin kuin kilpailijoiden tehtaat. Tähän antaa mahdollisuuden paikallinen sopiminen. Omilla toimenpiteillä on ratkaiseva vaikutus työpaikkojen säilymiseen ja syntymiseen.
Työllisyys- ja kasvusopimus tarjosi maltilliset palkankorotukset, mutta työmarkkinoiden rakenteet jäätyivät useaksi vuodeksi, kun työehtosopimuksiin ei saatu teollisuuden kipeästi tarvitsemia, kilpailukykyä parantavia uudistuksia. Työehtosopimukset ja työn tekemisen tavat tarvitsevat reipasta tuuletusta ja kyseenalaistamista, jotta työtä ja hyvinvointia riittää myös tulevaisuudessa. Vanhakantaiset, vuosikymmeniä sitten sovitut sopimukset eivät tarjoa riittävää joustoa nykyisessä tilanteessa.
Viimeisimmässä työehtosopimuksessa sekä työnantaja- että työntekijäliitot sopivat edistävänsä paikallista sopimista. Erilaiset ja eri tilanteessa olevat yritykset ja tehtaat tarvitsevat joustavia työaikaratkaisuja, kuten työaikapankkeja, tasamaan kysynnän ja tarjonnan vaihteluja. Näillä ratkaisuilla vaikutetaan tuottavuuteen, yritysten kilpailukykyyn ja työpaikkojen säilymiseen.
On juostava nopeampaa ja hypättävä korkeammalle uusilla eväillä. Työnantaja- ja työntekijäpuolet voivat vaikuttaa siihen, missä metsäteollisuuden tuotteet valmistetaan tulevaisuudessa. Uudistuminen edellyttää, että metsäteollisuuden kilpailukyvystä pidetään huolta yhdessä.