Uutishuone

Blogit

Turvallisuus puunkorjuutyömaalla on yhteispeliä

Metsäkoneen, erityisesti hakkuukoneen, kuljettajaa verrataan useasti suuren jumbojetin ohjaajaan eikä suotta. Modernin hakkuukoneen ohjaamo kaikkine hallintalaitteineen on vaikuttava kokemus. Suuren koneen puikoissa vaaditaan nopeita päätöksiä, hyvää havainnointikykyä ja tarkkoja liikkeitä. Kuljettajan on hallittava monta asiaa samanaikaisesti ja vielä keskenään yhteensopivasti ja vuorovaikutteisesti. Hakkuukone on oikeastaan tämän päivän arvoketjussa pyörillä liikkuva puutavaratehdas.

Ajoittain tulee tilanteita, joissa metsäkoneyrittäjä tai hänen kuljettajansa joutuu keskeyttämään työskentelyn turvallisuussyistä. Ilman erillistä sopimista ja työkoneen kuljettajan tietämättä työkoneen varoalueelle tunkeutuminen on aina merkittävä turvallisuusriski tunkeutujalle ja siten kielletty. Kuljettajan mahdollisuudet tehdä havaintoja työskennellessään ja nähdä työkoneen ohjaamosta kaikissa tilanteissa koko työkoneen varoalueella on rajallinen.

Hakkuukoneen turvaetäisyydeksi on säädetty 90 metriä. Turvallisuusriskejä aiheuttavat sekä kaatuvat puut että ketjusahan terästä irtoavat metallipalaset (ns. ketjuluoti) – esimerkiksi ketjusahan osuessa kiveen. Pienen teräketjun palasen lähtönopeus voi olla lähes sama kuin kiväärin luodilla. Koneen ohjaamo on rakennettu kestämään ja suojaamaan kuljettajaa niin ketjuluodilta kuin muiltakin työmaatapaturmilta. Sen sijaan varoalueella liikkuva kulkija on vailla mitään suojaa – tilanne on siten hengenvaarallinen. Koneenkuljettajat ovat osaltaan velvollisia keskeyttämään työskentelyn, mikäli havaitsevat liikettä varoalueella.

Vastuullisesti toimivat puunkorjaajat varustavat työmaat varoituskyltein, joissa varoitetaan meneillään olevasta korjuutyöstä ja joihin on merkitty hakkuukoneen kuljettajan puhelinyhteys. Näin on mahdollista, että vaara tiedostetaan ja vierailija voi pyytää ennalta lupaa tulla varoalueelle ilman, että siitä aiheutuu vaaraa. Jokaiselle metsänomistajalle luovutetaan puukaupan teon yhteydessä korjuutyömaan turvallisuusohjeet. On erittäin tärkeää, että niihin tutustutaan huolella ennen mahdollista työmaakäyntiä.

Jokainen ammattiaan harjoittava tarvitsee sellaisen työympäristön, jossa on turvallista toimia ja voi keskittyä huolella työn kannalta olennaisiin asioihin. Tämä kannattaa muistaa myös liikkuessamme metsissä.

Tietoa meistä

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Metsäteollisuus ry
Forestindustries

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Artikkelit
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset huomioivat linnuston metsänkäsittelyssä kattavasti. Yritykset noudattavat laajasti Metsänkäsittely ja linnusto -oppaan ohjeita ja suosituksia.
Blogit
Komissio on nostanut kilpailukyvyn, turvallisuuden, omavaraisuuden sekä kestävän vaurauden korkealle EU:n agendalla.
Julkaisut

Olemme koonneet julkaisuun tietoa, mitä jokaisen kuntavaaliehdokkaan olisi hyvä tietää metsistä ja metsäteollisuudesta. Voit hyödyntää materiaalia vapaasti ja tarvittaessa kysyä

Uutiset
Suomelle tärkeänä vientialana myös metsäteollisuus kohtaa haasteita mahdollisten tullien myötä.
Uutiset
Tarjoamme mielenkiintoisia työtehtäviä viestinnän parissa. Työn aloitus huhtikuussa.