Tuotantotalouden opinnoista hyvät valmiudet metsäalalle
Tuotantotalouden diplomi-insinööriksi opiskeleva Sakari Miettinen on työskennellyt kolme kesää aaltopahvin valmistuksen parissa. Sekä opinnot että kesätyökokemukset ovat laajentaneet Sakarin käsitystä metsäalasta - prosessien tehokkuuden ja taloudellisen tuottavuuden lisäksi kaikessa huomioidaan kestävä kehitys ja ympäristönäkökulmat.
Kuopiosta kotoisin oleva Sakari tutustui metsäalaan 16-vuotiaana raivaustöiden parissa. Kesätyöt raivaushommien parissa jatkuivat, kunnes opinnot Lappeenrannan yliopistossa alkoivat. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen Sakari pääsi kesätöihin Kuopioon DS Smithin tuotantoon. Seuraavana kesänä, opintojen edettyä lisää, ovet avautuivat enemmän koulutusta vastaaviin työtehtäviin, kun hän sai Tampereella sijaitsevasta DS Smithin aaltopahvitehtaasta tilaussuunnittelijan pestin.
Työkokemus tuotannossa loi hyvää pohjaa asiantuntijatyölle
Ensimmäinen kesä Kuopion tuotannossa opetti paljon käytännön prosesseista. Myöhemmin tuotannon puolen työkokemuksesta on ollut apua Sakarin siirryttyä työskentelemään ensin tilausten käsittelyn ja suunnittelun ja sittemmin tuotannon suunnittelun pariin. Tilausten käsittelyssä ja suunnittelussa Sakari tarkasteli ja pohti, mikä on kuormituksen ja kustannuksen kannalta järkevin tilausvaihtoehto. Tuotannon suunnittelussa hänen tehtävänään oli suunnitella tilauksia, jotka ajetaan läpi tuotannosta.
Sakari on pitänyt viimeisintä työtehtäväänsä tuotannonsuunnittelussa erityisen mielekkäänä. "Saa miettiä useita eri skenaarioita, sitten erotella pois omasta mielestään huonoimmat vaihtoehdot ja tehdä suunnitelman järkevimmän mukaan. Tykkään asioiden pohtimisesta", kertoo Sakari kokemuksistaan.
Tuotantotalouden opinnoissa huomioidaan kokonaisuudet ja kestävä kehitys
Ennen tuotantotalouden opintoja Sakarilla ei ollut kirkkaana mielessä, mitä hän haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Tuotantotalous vaikutti siten hyvältä vaihtoehdolta. "Koulutus on tosi laaja-alainen, periaatteessa pystyy tekemään ihan mitä töitä vaan ja erikoistua pystyy oman kiinnostuksen mukaan", hän täsmentää.
Aina otetaan huomioon kestävän kehityksen näkökulma.
Tuotantotaloudessa Sakari näkee hyvänä puolena sen, miten kokonaisuudet otetaan huomioon ongelmia ratkaistaessa. Myös kestävä kehitys on kulkenut vahvasti mukana läpi opintojen. "Aina otetaan huomioon kestävän kehityksen näkökulma. Tuotantotalous ei ole enää pelkästään perinteistä prosessin tehokkuutta tai taloudellista tuottavuutta, vaan mietitään myös ympäristöasioita ja yhteiskunnallisia asioita", kertoo Sakari opinnoistaan.
Puupohjaiset tuotteet korvaavat perinteisesti muovista valmistettuja tavaroita
Sakarin käsitys metsäalasta on laajentunut aaltopahvin parissa työskentelyn myötä. "Jos perinteisesti miettii, niin puusta valmistetaan esimerkiksi huonekaluja tai rakennetaan taloja. Tultuani DS Smithille töihin, olen pikkuhiljaa ymmärtänyt, kuinka paljon puupohjaisilla tuotteilla pystytään korvaamaan perinteisesti muovista valmistettuja tavaroita. Esimerkiksi aaltopahvi on sellainen materiaali, jolla pystytään aika paljon korvaamaan erilaisia muovituotteita. Tämä varmasti korostuu erityisesti pakkausalalla", pohtii Sakari.
Sakari näkee metsäalan näkymät erittäin valoisana erityisesti muovin korvaajana. Omalla kohdallaan hän näkee metsäalan hyvin todennäköisenä työllistymisen kannalta. "Kun minulla on tämmöinen tausta, niin todennäköisesti tulen työllistymään johonkin vastaavan toimialan hommiin. Ainakin tällä hetkellä suunta näyttää siltä, että pahvi-, kartonki-, paperi-, puujalostepuolelle tässä on vähän ajautumassa", sanoo Sakari.
Metsäalalle voi päätyä monia reittejä pitkin, kuten tuotantotalouden puolelta. "Enhän minä suoranaisesti metsätieteitä opiskele, mutta kuten näkyy, tänne voi päätyä myös muita reittejä pitkin", lisää Sakari.