Puurakentaminen on nosteessa ja puurakennusten kerrosluku kasvussa. Nyt jos koskaan puurakentamisella on näytön paikka.
Puuelementtejä on perinteisesti käytetty pientalorakentamisessa ja hallirakentamisessa. Nyt puuelementeillä – ja puupohjaisilla tilaelementeillä – rakennetaan kerrostaloja. Ensin tehtiin matalia palvelutaloja ja pienkerrostaloja. Suomen ensimmäinen puupohjaisilla tilaelementeillä rakennettu 6-kerroksinen talo on harjakorkeudessaan Seinäjoella ja 8-kerroksiset talot rakentuvat vastaavalla konseptilla ensi vuonna Helsingin Jätkäsaareen. Puuelementtien kysyntä on nyt kasvussa ja suunta on vain ylöspäin.
Nopeus ja ekologisuus puuelementtirakentamisen valttina
Pitkälle mietityt konseptit säästävät aikaa – ja rahaa. Vakioiduilla malleilla ja prosesseilla taataan tasainen tuotanto ja projektin nopea läpimenoaika. Parhaimmillaan puuelementteihin perustuvalla menetelmällä saavutetaan jopa 50–70 prosenttia nopeampi rakennusaika perinteiseen elementtitekniikkaan verrattuna. Koska elementit valmistetaan alusta loppuun saakka sisätiloissa, ne eivät altistu rakentamisen missään vaiheessa kosteudelle tai muille säävaihteluille. Kustannustehokasta ja laadukasta.
Puupohjaisen elementtirakentamisen puolesta puhuu myös ekologisuus. Puu on 100 % uusiutuva rakennusmateriaali, josta ei ole pulaa. Rakentamisen hiilidioksidipäästöjä voidaan puurakentamisella pienentää merkittävästi ja puurakenteet toimivat pitkäaikaisina hiilivarastoina.
Loppupelissä puurakentaminen palvelee myös kuluttajaa, koska vakioiduilla prosesseilla pystytään tarjoamaan kohtuuhintaisia neliöitä luonnollisilla materiaaleilla. Puutaloissa viihdytään, sanotaan.
Puuelementtirakentamisen tulevaisuus
Puutuoteteollisuus kamppailee vielä konseptoinnin kanssa. Jotta puuelementtirakentaminen lähtee lopulliseen nousukiitoonsa, tarvitaan toistoja. Ainoastaan toistamalla saadaan kannattavuutta. Yksittäiset erikoisprojektit eivät riitä, kun pyrkimyksenä on teollistaa koko prosessi.
Myös yhteistyö eri toimijoiden välillä, loppukäyttäjän perinpohjainen ymmärtäminen ja paikallinen osaaminen ovat avaimet menestyksekkääseen puuelementtirakentamiseen. Puuelementtirakentaminen tarjoaa kotimaisia työpaikkoja, ennennäkemättömiä ratkaisuja ja melkoisia skaalausmahdollisuuksia, kunhan konseptit saadaan optimoitua. Tilaisuuteen on syytä tarttua nyt.
Matti Mikkola on Stora Enso Building and Living -liiketoiminta-alueen Rakentamisen ratkaisujen vetäjä