Tohtorintutkinnon suorittaneita monipuolisissa tehtävissä metsäteollisuudessa
Metsäteollisuus ry:n jäsenyrityksilleen toteuttamassa osaavan työvoiman kyselyssä selvitettiin myös tohtoritutkinnon suorittaneiden osuutta. Kyselyssä paljastui, että 41 % toimipaikoista työskenteli tohtoreita. Tohtoreiden työtehtävät yrityksissä ovat monipuoliset.
Metsäteollisuus ry selvittää vuosittain osaavan työvoiman saatavuutta jäsenyritysten toimipaikoille suunnatulla kyselyllä. Tänä vuonna vastaajilta kysyttiin ensimmäistä kertaa myös, työskenteleekö heidän toimipaikallaan tohtorintutkinnon suorittaneita.
- Kyselyyn vastanneista toimipaikoista 41 %:lla työskentelee tohtorintutkinnon suorittaneita. Tohtoreiden tehtävänkuvia koskien erityisen kiinnostavaa on, että tyypillisimpien eli tutkimuksen ja tuotekehityksen tehtävien lisäksi tohtoreita kerrottiin työskentelevän myös esimerkiksi vastuullisuustehtävissä sekä liiketoiminnan kehittämisessä, kertoo Metsäteollisuus ry:n osaamisen ja koulutuksen asiantuntija Venla Kaplas.
Yksi metsäteollisuuden alalla työskentelevä tohtori on Metsä Groupin konsernitason tutkimus- ja kehitysjohtajana työskentelevä Katariina Kemppainen, joka valmistui tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015 bioprosessitekniikan alalta.
- Minulle väitöskirjan tekeminen antoi avaimet tieteellisen tutkimuksen ymmärtämiseen, opetti haastavan projektin läpiviemisessä tarvittavaa sinnikkyyttä sekä syvensi asiaosaamistani, mistä on ollut hyötyä tehtävissäni yritysmaailmassa, sanoo Kemppainen.
- Väitöskirjaan vaadittava tieteellinen työ antaa pohjaa muuhunkin kuin uraan akateemisessa maailmassa – myös teollisuus tarvitsee tohtoreita, hän vakuuttaa.
Tohtoreita on Suomessa valmistumassa lähivuosina runsaasti lisää eri aloille. Osana hallituksen tutkimus- ja kehittämisrahoituksen kokonaisuutta on tarkoitus kouluttaa 1000 uutta tohtoria juuri käynnistyneiden määräaikaisten tohtoripilottien kautta. Metsäteollisuudelle erityisen kiinnostava on Aalto-yliopiston koordinoima Circular Materials Bioeconomy Network (CIMANET) – tohtorikoulutusverkosto, jonka uudet väitöskirjatutkijat ovat nyt aloittaneet.
- Meillä on tässä maassa elinvoimainen ja kasvuun tähtäävä metsäsektori. Suomalaiset metsäteollisuusyritykset ovat jo nyt maailman kärkeä esimerkiksi uusiutuvaan materiaaliteknologiaan perustuvien innovaatioiden kehittämisessä. Korkeasti koulutettuja huippuosaajia tarvitaan monipuolisesti niin liiketoiminnoissa, tuotannossa kuin tutkimus- ja kehittämistehtävissäkin tulevaisuudessa, painottaa johtaja Maarit Lindström Metsäteollisuus ry:stä.