Ryhmä ulkomaalaisia metsäsektorin vaikuttajia tutustui syyskuun alussa suomalaiseen metsäalaan. Isäntien oli helppo hymyillä: Suomi on metsien mallimaa. Suomessa järjestettiin 2.- 5.9.2014 ensimmäistä kertaa The Forests Dialogue -tapahtuma (TFD). Tapahtuman aikana 35 ulkomaalaista asiantuntijaa ja johtajaa eri puolilta maailmaa tutustuivat suomalaiseen metsätalouteen ja -teollisuuteen. TFD on vuonna 1998 perustettu metsäalan maailmanlaajuinen yhteistyöfoorumi, jonka tarkoituksena on tukea monitahoista ja avointa keskustelua metsien ja maankäytöstä.
Suomen tapahtuman tavoitteena oli lisätä kansainvälisten vaikuttajien tietämystä Suomen metsäalasta ja esitellä paikan päällä konkreettisesti maamme metsäalan kansallisia menestystekijöitä. Tutustumismatkan aikana keskusteltiin sidosryhmien metsiin kohdistuvien tarpeiden yhteensovittamisesta, metsien ekosysteemipalveluista sekä puupohjaisen bioenergian saannista ja tuotannosta. Voiko suomalainen malli olla avuksi globaalilla tasolla ja ratkaista maankäytön ongelmia?
Ryhmä vieraili Lappeenrannassa, Joutsenossa ja Imatralla tutustumassa puupohjaisen bioenergian tuotantoon. Metsäteollisuus tuottaa 70 % Suomen uusiutuvasta bioenergiasta ja määrä tulee vielä kasvamaan uusien metsäbiomassaan perustuvien nesteiden ja kaasujen tuotannon lisääntyessä. Lisäksi vieraat perehtyivät Puumalassa, Sulkavalla ja Linnansaaren kansallispuistossa suomalaiseen metsätalouteen ja keskustelivat metsän ekosysteemipalveluista.
Suomalainen metsä tarjoaa poikkeuksellisen yhteistuotantomallin: puuntuotannon ohella tuotamme valtavasti muitakin ekosysteemipalveluita. Tuttujen marjojen, sienten ja virkistyksen ohella on mm. maisema, luonnon monimuotoisuus, puhdas ilma ja raikas vesi. Suomalainen suunnitelmallisuus nivoo alueellisesti metsäluonnon tarjoamat mahdollisuudet niihin kohdistuviin käyttömuotoihin toimivaksi kokonaisuudeksi. Etelän metsäplantaasitalous ei pysty samaan.
Suunnitelmallisuuden takana on toimiva järjestelmä, mikä hämmästyttää ulkomaalaista: selkeä maanomistus, kehittynyt lainsäädäntö ja valvonta, avoin hallinto, talousmetsien neuvontapalvelut, omistuksen tavoitteellisuus sekä kaiken kukkuraksi jokamiehen oikeudet. Järjestelmän rakentaminen vaatii yhteiskunnassa sidosryhmien tiivistä yhteistyötä, aktiivisuutta ja vakautta. Sen voimalla myös seitsemän merkittävää metsäsektorin toimijaa toteutti Suomen TFD-tilaisuuden: tapahtumasta vastasivat Metsä Group, Metsähallitus, Metsäteollisuus ry, MTK, Stora Enso, UPM ja WWF Suomi.