Suomen ja Viron nuoret loistivat Tulevaisuuden tekijät -tiedekilpailun finaalissa Tallinnassa
Suomen ja Viron yläkoululaisten yhteinen tiedekilpailu Tulevaisuuden tekijät/Tuleviku Loojad huipentui torstaina 16.1. finaaliin Tallinnan teknillisessä yliopistossa (TalTech). Viisi parasta kilpailutiimiä molemmista maista esitteli ratkaisujaan teollisuuden todellisiin haasteisiin, jotka liittyivät muun muassa ilmastonmuutokseen ja energiamurrokseen.
Metsäteollisuus ry, Kemianteollisuus ry ja Elintarviketeollisuusliitto ry käynnistivät loppukesästä yhdessä virolaisten sisarjärjestöjensä kanssa tiedekilpailun, joka kokosi yhteen eri kouluista Suomesta ja Virosta 13–15-vuotiaiden nuorten tiimejä kehittämään ratkaisuja paikallisten yritysten antamiin vastuullisuushaasteisiin syksyn aikana. Tiedekilpailun tavoitteena oli edistää luonnontieteellis-matemaattisten, eli LUMA-aineiden kiinnostavuutta ja tuoda nuoria lähemmäs tulevaisuuden työelämää.
Yhteistyö koulun ja yritysten välillä palkittiin
Karsinnasta läpipäässeet olivat kehittäneet ratkaisujaan hurjasti ja kaikki finaaliin päässeet ryhmät ylittivät tuomariston odotukset. UPM (Kaukas) antoi mentoroitavalle Sammonlahden koulun oppilasryhmälle tehtäväksi hyödyntää tuotannon sivuvirtoja. Tiimin idea yhdisti innovatiivisesti kiertotalouden sekä resurssitehokkuuden ja finaalissa heidät palkittiin Tallinkin erityispalkinnolla reippaasta ja mieleenpainuvasta esityksestä.
Finaalissa nostettiin esiin kilpailun merkitystä paitsi nuorten kiinnostuksen ja osaamisen kehittämisessä myös yhteistyön rakentamisessa teollisuuden ja koulujen välillä. Tilaisuuden avannut Viron talous- ja teollisuusministeri Erkki Keldo painottikin, että teollisuus tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia tulevaisuuden tekijöille. Hänen mielestään kilpailu innosti ainutlaatuisella tavalla nuoria LUMA-aineiden pariin ja ratkaisukeskeiseen toimintaan.
Videotervehdyksessään kilpailun suojelijana toiminut liikunta-, urheilu ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist kannusti nuoria Suomen ja Viron kirkkaana tulevaisuutena. Ministerin mukaan nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta, ja onkin tärkeää, että heille tarjotaan rooli ratkaisujen kehittämisessä.
Tulevaisuuden tekijät -kilpailun ansiokkaista ryhmistä valikoitui voittaja Sääksjärven koulusta Lempäälästä. Oppilaat olivat kehittäneet ympäristöystävällisen ECOGRIP-yleisliiman Kiillon tehtävän pohjalta. Voittajaryhmän biopohjaisessa liimassa oli käytetty metsäteollisuuden uusiutuvaa raaka-ainetta, mikrosellua.
”Finaalissa korostui poikkeuksellisella tavalla yhdessä tekemisen meininki. Inspiroivaa oli huomata nuorten innostunut suhtautuminen teollisuuden antamiin tehtäviin. Nämä nuoret tulevat ratkomaan aikansa isoja kysymyksiä,” tiivisti tuomaristossa ollut Metsäteollisuus ry:n johtaja, pääekonomisti Maarit Lindström.
Tulevaisuuden tekijät -finaali kruunasi onnistuneesti syksyn mittaisen kilpailun, joka toi yhteen toistasataa nuorta Suomesta ja Virosta. Kilpatiimit tekivät tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa koko syksyn ajan tutustuen samalla teollisuusaloihin. Järjestäjät, yritykset ja mentorit uskovat, että kilpailu innostaa uusia sukupolvia hakeutumaan LUMA-alojen pariin ja kehittämään rohkeasti vastuullisia ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin.