EU:n tulevaisuudesta puhutaan juuri nyt. Tulevaisuuteen katsominen on mahdollista talouden kasvaessa ja tarjotessa luottamusta huomiseen. Ajankohta keskustelulle on oikea.
Alle kahden vuoden päästä äänestämme europarlamenttivaaleissa ja syksyllä 2019 aloittaa uusi komissio. Nyt on aika valmistella tulevaisuutta, jonka toteuttamista Suomi saa olla luotsaamassa kolmannella EU-puheenjohtajuuskaudellaan loppuvuonna 2019.
EU:n on myös pakko uudistua. Britannian EU-eron toteutumiseen on aikaa vain vähän yli vuosi. Samalla kun valmistellaan brexitiä, Ranska suuntaa katsettaan kohti vahvempaa EU:ta. Suomi ei voi jäädä välimaastoon, kun EU27 selvittää miksi ja miten jatkamme yhdessä eteenpäin.
Jatkamme yhdessä, koska EU on riittävän vahva vaikuttaakseen maailman kehitykseen. Osana EU:ta Suomi pystyy edistämään omia ja laajempia tavoitteita. Meidän siis kannattaa olla mukana EU:ssa ja suhtautua Euroopan integraatioon avoimen myönteisesti.
Valtaosa EU:n työstä ja kehittämisestä tapahtuu arjessa. Sekä isoissa kehittämisprosesseissa että jatkuvassa lainsäädäntö- ja muussa päätöksenteossa Suomen on oltava ajoissa vaikuttamassa asioihin. Vaikutamme tarjoamalla näkökulmia ja ratkaisuja, jotka yhdistävät EU-maita ja edistävät tavoitteiden saavuttamista.
Kun Britannia lähtee EU:sta, Suomi menettää tärkeän kumppanin EU:n päätöksenteossa. Tämän seurauksena meidän on tehtävä entistä enemmän yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa. Tämä korostuu erityisesti kansainvälistä kauppaa ja EU:n sisämarkkinoita koskevissa kysymyksissä. Meidän on myös oltava avoimia EU:n tehokkuuden lisäämisen suhteen. EU:n tulee toimia asioissa, joissa se voi olla tuloksellinen ja sen toimintakykyä näissä asioissa tulee vahvistaa.
Metsäteollisuuden tavoitteena on EU ja Suomi, jotka mahdollistavat uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista luonnonvaroista valmistettuihin kierrätettäviin tuotteisiin pohjautuvan tulevaisuuden. EU:n on varmistettava yrityksille mahdollisuudet menestyä Euroopassa sekä kansainvälisesti tasavertaiset toimintaedellytykset ja avoimet markkinat. Sisämarkkinat ja kansainvälinen kauppa on säilytettävä EU:n toiminnan keskiössä.
Metsäteollisuus julkisti syyskuussa keskeiset näkemyksensä EU:n tulevaisuudesta ja Suomen roolista EU:ssa. Lue lisää Mihin olet matkalla, EU?.
Lue myös:
Miltä EU:n tulevaisuus näyttää metsäteollisuuden näkökulmasta?