Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on päättänyt alentaa laivapolttoaineiden rikkipitoisuutta 4,5 prosentin enimmäispitoisuudesta 0,5 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Itämerellä, Pohjanmerellä ja Englannin kanaalissa laivapolttoaineiden rikkipitoisuutta ollaan kuitenkin kiristämässä huomattavasti aiemmin ja tiukemmiksi kuin muilla merialueilla: 0,1 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Tiukempi aikataulu koskee alle puolta EU-maista.
Suomen metsäteollisuuden merikuljetusten kustannukset nousevat näiden päätösten vuoksi merkittävästi ja – mikä huolestuttavinta – kaikkia kilpailijamaitamme enemmän.
Logistiikka on yksi metsäteollisuuden merkittävimmistä kustannuseristä. Suomalainen teollisuus kilpailee kansainvälisillä markkinoilla, joten jokaisella eurolla on merkitystä. Suomen metsäteollisuudelle tiukka rikkipäätös aiheuttaa noin 200 miljoonan euron vuosittaiset lisäkustannukset.
Rikkipäätös saattaa johtaa ojasta allikkoon
Laivapolttoaineiden rikkipitoisuuden liiallinen kiristys voi johtaa ympäristön kannalta jopa haitalliseen lopputulokseen. Jos kuljetuksia kustannussyistä siirretään lähimerenkulun reiteiltä maanteille, lisääntyvät päästöt ja ruuhkat.
Ilmeisenä vaarana on, että rikkipäätös vähentää rikkipäästöjä jopa suunniteltua enemmän meriliikenteen vähentyessä. Samalla lisääntyvät raskas maantieliikenne ja sen päästöt. Metsäteollisuuden päivittäiset laivarahdit vastaavat 1200 täysperävaunurekkaa. Näin suuria tavaramääriä ei käytännössä voi sovittaa Ruotsin tai Baltian teille.
Sijaintiimme emme voi vaikuttaa, päätöksiin voimme
Rikkipäätös uhkaa vakavasti Suomen vientiteollisuuden toimintaedellytyksiä. Poliittisilla päätöksillä ei tule asettaa suomalaisia Euroopan tehokkaimpia metsäteollisuuden laitoksia kilpailijamaita heikompaan asemaan.
Kilpailukyvyn säilyttämisessä Suomen on syytä valvoa omaa etuaan, sillä kukaan muukaan ei sitä tee. Toimintaedellytysten ylläpitäminen on kansallisen politiikan tehtävä. Tasapuolisen kilpailun nimissä on siis pidettävä huolta siitä, että rikkipäätös saatetaan voimaan vasta sitten kun muillakin merialueilla, vuonna 2025.