Jos olisit tavallinen harrastajaurheilija, jonka pitäisi parantaa satasen ennätystään kahdella sekunnilla, ei tehtävän pitäisi olla ylivoimainen. Jos sama tavoite asetettaisiin maailman kovimmalle satasen pinkojalle, Usain Boltille, olisi tavoite mahdoton.
Vertaus pätee myös energiatehokkuuden parantamiseen metsäteollisuudessa. Jokainen tuotantolaitos on omanlaisensa, joten mahdollisuudet parantaa energiatehokkuuttakin vaihtelee. Paras tuntemus löytyy lähes poikkeuksetta yrityksistä.
Elinkeinoelämän ja valtiovallan välinen vapaaehtoinen energiantehokkuussopimusjärjestelmä on osoittautunut toimivaksi ohjauskeinoksi. Sopimuksessa asetetaan ohjeellisia tavoitteita ja velvoitetaan toimimaan, mutta yrityksille on annettu vapaus kartoittaa ja tehostaa siellä, missä se on fiksuinta. Tehtaiden Boltilta ei vaadita mahdotonta.
Paperi- ja sellutehtailla sekä sahoilla energiatehokkuus on itsestään selvää ja sitä toteutetaan järjestelmällisesti. Energiatehokkuudella on varsin suuri merkitys jo pelkästään tuotannon kulujen kannalta. Yrityksissä toteutetaan vuosittain valtavasti toimenpiteitä. Pienistä puroista syntyy yllättävän suuri virta, sillä jo yksittäisillä pienillä innovaatioilla voidaan prosesseja tehostaa.
Tulokset puhuvat puolestaan. Metsäteollisuuden lähes kaikki energiankäyttö on energiatehokkuussopimuksen piirissä ja sen osuus teollisuudesta on yli puolet. Motivan ennakkotietojen mukaan energiavaltainen teollisuus on tehostanut vuotuista energiankulutustaan 8,5 miljardia kilowattituntia nykyisellä kaudella. Metsäteollisuuden osuus on siitä noin puolet. Tämä vastaa 220 000 sähkölämmitteisen omakotitalon energiankulutusta.
Elinkeinoelämän ja valtion välisten energiatehokkuussopimusten kolmas kausi käynnistyy vuonna 2017. Energiatehokkuussopimuksissa osapuolina ovat työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto sekä elinkeinoelämän liitot. Uudella sopimuskaudella Metsäteollisuus ry hallinnoi ensimmäistä kertaa koko toimialan sopimustoimintaa. Puutuoteteollisuudella on oma toimialaohjelmansa ja energiavaltaisen teollisuuden toimenpideohjelma jaetaan Metsäteollisuus ry:n ja Elinkeinoelämän keskusliiton energiavaltaisen teollisuuden kesken.
Toimialallamme on vahva halu jatkaa energiatehokkuuden parantamista tulevaisuudessa. Siitä hyötyvät niin yritykset kuin ympäristö.