Uutishuone

Blogit

Perintönä metsäpolku – ehkäpä sinullekin?

Metsä puhuttaa mediassa viikoittain ja usein aiheesta keskustellaan tunteellisesti ja asenteellisesti. Keskustelussa toissijaiseksi viestiksi tuntuu jäävän se, että metsät voivat tarjota monenlaisista taustoista tuleville merkityksellistä työtä. Työtä, jonka varaan rakentaa elämä.

Isoisän opetukset veivät minut metsäpolulle jo lapsena. Yläasteella Metsävisassa osasinkin kertoa säästöpuista ja relaskooppikin oli jo entuudestaan tuttu. Kun yliopistohaku tuli ajankohtaiseksi, alkoivat metsäasiat taas itämään takaraivossani ja päädyin hakemaan Helsingin yliopistoon opiskelemaan metsätieteitä. Metsä osoittautui paljon suuremmaksi mahdollisuudeksi kuin olin osannut odottaa.

Monelle metsäalalla työskentelevälle tarina perintönä tulleesta alavalinnasta lienee tuttu. Tehdaspaikkakunnalla samainen jalostuslaitos on voinut olla useammassa sukupolvessa leivän lähde. Suvun metsissä on hikoiltu ensimmäisen oman palkan eteen. Pienenevien ja kaupungistuvien ikäluokkien elämän polku ei sen sijaan mene metsään yhtä luontevasti.

Uramahdollisuuksia on kasvukeskusten ulkopuolellakin

Raumalta Kiteelle ja Lohjalta Kuusamoon metsäteollisuuden tuotantolaitokset mahdollistavat tuhansille elämän myös kasvukeskusten ulkopuolella. Tehdastyön lisäksi puun kasvatus, sen korjaaminen sekä kuljetus työllistävät puun ja tehtaan välillä. Valmis tuote on saatava ympäri maailman asiakkaille, jolloin työnsarkaa on myös kansainvälisillä markkinoilla.

Metsäteollisuudella on painava merkitys Suomen historiassa ja nykyisyydessä sekä hurjan suuri potentiaali tulevaisuudessa. Siksi kannustan alavalintaa pohtivia nuoria, ja myös alanvaihtajia, tutustumaan puuta jalostavaan teollisuuteen. Olitpa kiinnostunut tekniikan, yhteiskunnallisen tai metsäalan koulutuksesta, on todennäköistä, että metsäteollisuudessa on juuri sinulle sopiva mahdollisuus kehittyä ammattilaisena.

On hienoa työskennellä alalla, joka käyttää uusiutuvaa raaka-ainetta, tekee tuloksensa vientivetoisesti ja jonka kotimainen arvonlisä on teollisuudenaloista suurin. Lisäksi kun huomioi metsän omistuspohjan ja lopputuotteen pitkän arvoketjun, on todettava sopassa olevan monta lusikkaa. Tämä on konkretisoitunut itselleni nyt kun olen aloittanut Metsäteollisuus ry:llä osaamisen ja koulutuksen asiantuntijana.

Tutustu metsäalan urapolkuihin täällä.

TyömarkkinatKesätyö- ja harjoittelupaikatKoulutusMetsäalalleOpettajat ja opinto-ohjaajatOsaaminenTyöpaikatUratarinat

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Albert Häme
Asiantuntija, osaaminen ja koulutus

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Nuorten metsäbarometri 2025 tuo esiin ilahduttavia kehityssuuntia metsien koetusta tärkeydestä ja alan kiinnostavuudesta.
Uutiset

Miksi EU-uralle kannattaa pyrkiä? Eurooppa-päivänä Finlandia-talolla keskusteltiin uramahdollisuuksista ja merkityksellisestä työstä Euroopan unionissa. Metsäteollisuus ry:n järjesti nuorille suunnatun EU-uraseminaari yhteistyössä

Uutiset
Toukokuuhun mennessä sadat metsäalan koululähettiläät ovat kiertäneet eri puolilla Suomea yli kahdessa sadassa yläkoulussa ja lukiossa.
Artikkelit
Puusepänteollisuus ry neuvottelee puusepänteollisuuden työehtosopimukset.
Uutiset
Metsäteollisuuden kevätseminaarissa puhuttiin Suomen 30-vuotisen EU-jäsenyyden suomista mahdollisuuksista ja sen tuomista haasteista. Eniten huomio kiinnittyi turvallisuuteen ja teollisuuden kilpailukykyyn.
Uutiset
Puusepänteollisuus ry ja Teollisuusliitto ry ovat hyväksyneet hallinnoissaan 29.4.2025 saavutetun neuvottelutuloksen uudeksi työehtosopimukseksi.