Taannoin hissun kissun julkaistu VATT/VTT:n vaikutusarvio ilmastopolitiikan hintalapuista ei kiinnostanut ketään. PTT:n tuore selvitys vastaavasta aiheesta sen sijaan ylitti julkisuuskynnyksen. Toivottavasti päättäjät tutustuvat molempiin kuponkeihin antaumuksella.
PTT haarukoi EU:n kaavailemien ilmastolinjausten hintaa Suomen eri kansantalouden sektoreille. Merkittäviä kustannuspaineita on luvassa sekä teollisuudelle että kotitalouksille.
Selvityksen mukaan EU:n energia- ja ilmastopolitiikka nostaa reippaasti energian hintaa eli tekee tavallisen Erkin tai Pirjon olemisesta kalliimpaa. Myös liikennepolttoaineet kallistuvat, joten oleilun lisäksi myös menemiseen palaa fyrkkaa entistä enemmän. Teollisuudessa vastaavasti tekeminen tulee kalliimmaksi ja olo tukalammaksi.
Se on selvää, että toisen rahanmeno voi tietää jollekin toiselle bisnestä. Silti on matalaotsaista kuitata asia sillä, ettei väliä perusteollisuudesta, koska meillä on cleantech. Molempia kuitenkin tarvitaan. Sekin on selvää, että päästöjä pitää vähentää. Selvää pitäisi olla sekin, että pitää tietää mitä ollaan päättämässä. Muutama prosentti sinne tänne EU:n sisäisessä taakanjaossa on Suomelle miljardikysymys.
Vaikutusarvioiden luvut ovat niin kovia, että niitä ei pidä kuitata olankohautuksella. Jälkikäteen olisi ikävä hämmästellä energiaköyhiä kansalaisia ja kituvaa teollisuutta, jos vaikutusarviot lojuvat lukemattomina nurkissa.
PTT:n mukaan keskimääräisen kotitalouden asumiskustannukset nousevat vuosittain 300-750 euroa ja liikkumiskustannukset 140-180 euroa. Jos ei ole varaa olla kotona, niin eipä ole rahaa päästä poiskaan.
Metsäteollisuudessa kustannukset uhkaavat kasvaa 370-800 miljoonaa euroa vuodessa, mikä vastaa 16-37 % metsäteollisuuden palkkakustannuksista. Tähän ei blogisti keksi muuta vertausta kuin mikä edellisessä lauseessa jo on. Sitä voi miettiä.