Lähes 200 metsäteollisuusyritysten asiantuntijaa vieraili syksyn aikana yli 330 yläkoulussa ympäri Suomen kertomassa metsäalasta. Vierailujen tavoitteena oli monipuolistaa oppilaiden ja opettajien käsitystä alasta ja sen eri ammateista sekä haastaa ajattelemaan, millaista metsäteollisuus on kymmenen vuoden päästä. Suomessa riittää puuta ja päätä ja näitä kansallisia valtteja kannattaa hyödyntää jatkossakin.
Kouluihin tarvitaan oikeita ammattilaisia kertomaan työelämästä, toteavat opettajat kampanjasta antamassaan palautteessa. Oppilaille on metsäalasta tullut aiemmin mieleen lähinnä ”pusikoissa raatava metsuri”, mutta Mahdollisuuksien metsä -kampanjan vierailujen myötä käsitys alan ammateista ja puusta saatavista tuotteista on laajentunut. Uudet tuotteet, kuten puusta tehdyt biomuovit ja kankaat, yllättivät ja saivat huomaamaan, että puun käytössä vain metsä on rajana. Puustahan saa vaikka mitä, ja sitä löytyy jopa ketsupista ja jäätelöstä. Metsä on arjessamme mukana yllättävissäkin paikoissa.
Vierailujen aikana lanseerattiin Työ kasvaa puissa -kilpailu, jossa nuoret kuvittelivat itsensä ja luokkansa metsäalan töihin vuonna 2024. Nuoret pohtivat, millaisia työtehtäviä ja tuotteita kymmenen vuoden päästä on. Tehtävän toteutuksessa nuoret saivat päästää mielikuvituksensa valloilleen – ja päästivätkin.
Nuoret näkevät, että tulevaisuudessakin tarvitaan perinteisiä metsäalan ammattilaisia, kuten metsäkoneenkuljettajia ja metsänhoitajia, mutta digitalisaation arvellaan tuovan myös uusia työn muotoja. Esimerkiksi metsäkoneenkuljettaja voisi kauko-ohjata motoaan kotoa käsin tai puu voitaisiin kaataa jopa lasermiekalla. Ekologinen puu on myös tulevaisuuden materiaali, ja kilpailutöissä siitä oli jalostettu erilaisia uusia tuotteita, kuten mopojen bensaa, kosmetiikkaa ja vaatteita. Puinen tuoli tai kännykkä valmistuu näppärästi eräänlaisella 3D-printterillä.
Kilpailutyöt oli tehty ryhmätöinä, ja toteutuksessa nuoret pääsivät käyttämään heille mielekkäitä työskentelytapoja ja tekniikoita sekä hyödyntämään sosiaalista mediaa. Työt oli toteutettu videoin, piirroksin, kuvakollaasein, jopa räpäten. Oppilaat toivoivat kouluihin enemmän uusia perinteisestä kouluarjesta poikkeavia tehtäviä, joita voisi yhdistää mutkattomasti eri oppiaineisiin. Ryhmätyöt olivat nostaneet luokkahenkeä. Koulunkäynnin ei tarvitse maistua puulta.
Työ kasvaa puissa -kilpailun voittajaluokkien kesken jaetaan 10 000 € stipendirahaa Metsämessuilla Helsingissä 7.11. Voittajatyöt ovat nähtävillä www.metsapuhuu.fi -sivuilla.